Allt-a-Bhainne 7 Year Old – The Clan Denny Vintage 2008

Allt-a-Bhainne 7 Year Old – Single cask fra Douglas Hamilton

Allt-a-Bhainne 7 Year Old er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen er produceret på Allt-a-Bhainne Distillery. Destilleriet er beliggende i Speyside regionen. Den uafhængige aftapper Douglas Hamilton, der er en søstervirksomhed til Douglas Laing & Co. Ltd., har aftappet denne flaske. Udgivelsen er en single cask whisky fra et genbrugt hogshead fad med kode DH10988. Den blev destilleret i 2008, og er senere hældt på flaske i 2015 efter mere end 7 år på fad. Whiskyen er ikke kølefiltreret og er også uden kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #111

Anmeldelse af Allt-a-Bhainne 7 Year Old

Næse:

Man mødes først af en let røget aroma. Dette følges hurtigt op af en kraftig frugtsødme. Det minder mest om næsten overmodne appelsiner, hvor der ingen syrlighed er tilbage, men næsten går over i en “jordslået” duft. Langsomt kommer en smule vanilje frem, men den ligger kun svagt i næsen. Kombinationen minder lidt om den man kender fra billig discount-cola, uden at det gør oplevelsen dårlig. Man mærker ikke alkoholen i næsen.

Allt-a-Bhainne 7 Year Old - Sample

Allt-a-Bhainne 7 Year Old – Sample

Palette:

Man smager først en god maltsødme. Dette følges op af en god smag af vanilje. Tankerne ledes hen på smagen man kender fra den klassiske Marie vanilje-kiks. Smagen ændrer karakter, og der kommer en tydelig smag af lakrids. Der lægger et fint og let røgslør over hele paletten, uden det bliver dominerende på nogen måde. Der er lidt mere bid i de 46% vol alkohol i smagen, end der var i næsen. Det er dog ikke nødvendigt at tilsætte vand, for at undgå den brændende fornemmelse af alkohol. Efter et par nip af drammen kommer noterne af moden appelsin også frem i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Sødmen fra malten er mest dominerende i starten. Langsomt men sikker fremkommer fine noter af vanilje frem, der bliver mere og mere tydelige. For første gang fornemmes lidt indflydelse af egetræ i smagen. Ligeledes kommer en let bitter fornemmelse. Igen kigger den modne appelsin frem i indtrykket. Kombinationen af let bitterhed og appelsin minder lidt om den, man kender fra revet appelsinskræl. Det er en fin varme fra alkoholen.

Konklusion:

Dette er en glimrende dram. Det er meget imponerende, at der kan komme ganske fornuftig kompleksitet i en 7 årige skotsk whisky. Jeg tror det skyldes kombinationen af næsten overmodne appelsiner, vanilje og maltsødme, som gør whiskyen lidt tung. Dette peppes fint op af lidt røg, og en ungdommelig sprit. Det giver en fin balance. Jeg købte denne sample for 40,- kroner, og den er alle penge værd. Da flasken kom på markedet kostede den lige under 400,- kroner. Er man heldig at finde en flaske til den pris stadigvæk, så bør man klart købe den. Konklusionen på denne anmeldelse af Allt-a-Bhainne 7 Year Old er. at det er meget smag og oplevelse man får i denne 7 års dram.

4/5 (1)