Ardbeg An Oa – The Ultimate

Ardbeg An Oa – Kombination af flere fad

Ardbeg An Oa er en whisky på 46,6% Vol. Whiskyen er fremstillet af Ardbeg Distillery, der er et af de skotske destillerier på Islay. Whiskyen har lagret på en kombination af flere forskellige typer af fad. Den har blandt andet modnet på ex-PX sherry fad, helt nye fad, og ex-bourbon fad. Det meldes ikke ud, hvor længe den har modnet på disse fad, da flasken kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er ikke kølefiltreret. Den er sendt på markedet første gang i 2017.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #375

Anmeldelse af Ardbeg An Oa

Næse:

En tydelig duft af røg kommer først op fra glasset. Først er det tydelig røg, som man kender fra et bål. Det ændrer gradvist karakter til at minde lidt om brændt gummi, inden sødmen fra henkogte frugter efterhånden tager mere og mere over. Noter af karamel og vanilje kommer mere frem i duften, når drammen har stået i nogleminutter. I baggrunden fornemmes et strejf af citrus, mens der momentvis kommer lidt mynte i duften. De 46,6% Vol. mærkes ikke i duften.

Ardbeg An Oa

Ardbeg An Oa

Palette:

Som i duften er røgen også det første man finder i smagen. Det er klassisk røg, som man kender det fra flere af de skotske destillerier fra Islay. Tør røg, som man kender pejsebrænde, der lige er blevet tændt. Bagved røgen er et let maritimt strejf, med lidt salt og havluft. Når smagsløgene er tilpasset røgen, er lette noter fra citrus og lime tydelige. Lidt friske krydderurter som mynte og timian kommer frem efter et par nip til drammen. Alkoholen mærkes, men er ikke sprittet, så vand kan tilsættes efter behov.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på denne whisky. Karamel og vanilje dominerer i eftersmagen. De sødmefulde henkogte frugter, der også var til stede i duften, kommer igen en smule frem. Der mærkes kortvarrigt peber og kanel på tungen, mens munden tørrer en anelse ud i en smule bittehed og smag af egetræ. Bitterheden og de henkogte frugter leder tankerne i retning af kold the, der har trukket en anelse for længe. Eftersmagen pakkes ind i tydelig røg.

Hvad siger producenten:

“A welcome new addition to the Ultimate range. Ardbeg An Oa is singularly rounded, due in no small part to time spent in our newly established bespoke oak Gathering Vat where whiskies from several cask types – including; sweet Pedro Ximenez; spicy virgin charred oak; and intense ex-bourbon casks, amongst others – familiarise themselves with each other. “

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky. Kan man lide røget whisky, og klassiske Islay træk, så er denne flaske et fint bud på et godt køb. Man får en del røg, lette citrus- og krydderrte noter, med en smule tyngde fra henkogte frugter. Den har ikke voldsom meget kompleksitet, men er dog stadig ganske behagelig at drikke. Den er den blødeste variant af aftapningerne fra destilleriet i samme prisleje mellem 400,- og 500,- kroner. Vil have mere spræl for pengene, kan Ardbeg Wee Beastie 5 Year Old anbefales.  Er man ude efter mere tyngde og kompleksitet, så skal man gå efter Ardbeg TEN, der er min favorit af de tre flasker. Denne aftapning er i min optik nok den svageste af de tre. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardbeg An Oa er, at det er den blødeste, og mest tilgængelige, af de tre entry-level aftapninger fra destilleriet.

3/5 (1)