Ardbeg Auriverdes – The Ultimate

Ardbeg Auriverdes – Ardbeg Day 2014

Ardbeg Auriverdes er en whisky på 49,9% Vol. Whiskyen kommer fra Ardbeg Distillery, der er et af destillerierne på Islay. Whiskyen har primært lagret på ex-bourbon fad, med nyligt ristede fad-ender. Det vides ikke hvor længe den har modnet på disse fad, da flasken kommer uden aldersangivelse. Flasken blev sat til salg på “Ardbeg Day” i 2014. Whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #308

Anmeldelse af Ardbeg Auriverdes

Næse:

Næsen mødes først af tydelig røg. Røgen er ikke så kraftig, som den man kender i eksempelvis Ardbeg Ten. Det minder mere om askerøgen fra et dag-gammelt fyldt askebæger, som jeg husker det fra kollegieværelset i studietiden. Langsom men sikkert kommer en tydelig note tropiske frugter frem. Der duftes lidt banan og en anelse appelsin-skal. Ligeledes kommer vanilje og karamel efterhånden frem i glasset, hvilket gradvist bliver mere dominerende. Man mærker ikke alkoholen i næsen.

Ardbeg Auriverdes - Sample

Ardbeg Auriverdes – Sample

Palette:

Igen er den lidt tørre fornemmelse af aske-røg det første, man stifter bekendtskab med, når man smager på whiskyen. Der er lidt mere bid i alkoholen i munden, end der var i næsen, og der kan nedvandes efter behov. Vaniljesødme kommer hurtigt efter, sammen med en sødme som man kender fra mørk sukker. Ligeledes følger lidt egetræ fint med, og tilføjer lidt bitterhed. Med lidt vand kommer sødmen fra de tropiske frugter en anelse mere frem i smagen. Ligeledes kommer lidt mynte og timian frem fra baggrunden. Når man har smagt på drammen et par gange bliver medicinske noter tydeligere og tydeligere. Noter jeg ofte har fundet i aftapninger fra Laphroaig Distillery.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Den tørre aske-røg hænger fint ved i munden. Bitterhed og smag fra egetræ er mere tydelig i afslutningen. Samtidig anes vanilje, karamel og tropiske frugter stadig fjernt i baggrunden. Momentvis mærkes lidt peber og ingefær på tungen, mens mynte kigger lidt frem. Man efterlades med en smule tørhed i munden, mens man mærker lidt varme fra alkoholen, med et minde om lidt karamel og noter af kaffe.

Hvad siger producenten:

“The whisky of gold (Auri) in an unmistakable green (Verde) bottle uses toasted cask lids to create mocha coffee flavours that team up with creany vanilla – it’s a dram of two halves.

Konklusion:

Dette er en god whisky. Der tilbydes fine noter af tropiske frugt, masser af vanilje der løftes op af en fin mængde alkohol. Det hele pakkes ind i et aske-agtigt og næsten tørt røgslør. Man får lov til at betale cirka 1800,- kroner for en flaske af denne aftapning. En pris, der nok kun kan retfærdiggøres, for hardcore Ardbeg fanboys. Jeg byttede mig til denne sample, og er glad for, at have smagt den. Hvis jeg skulle lægge samme beløb på whisky, ville jeg nok vælge et par andre flasker, med mindst ligeså gode oplevelser. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardbeg Auriverdes er, at whiskyen er god, men det får man i den grad lov at betale for.

4/5 (1)