Ardbeg Wee Beastie – The Ultimate

Ardbeg Wee Beastie – 5 Year Old

Ardbeg Wee Beastie 5 Year Old er en whisky på 47,4% Vol. Whiskyen fremstilles på Ardbeg Distillery, der er et destillerierne på Islay. Whiskyen har primært lagret på ex-bourbon fad og ex-oloroso sherry fad. Den har modnet 5 år på disse fad, inden den er aftappet og sendt på markedet. Whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #298

Anmeldelse af Ardbeg Wee Beastie

Næse:

Næsen mødes straks af en tydelig kraftig røget duft. Ret hurtigt følger søde, næsten overmodne, æbler efter, men s noter af moden banan også anes. Langsomt kommer noter af friske krydderurter frem fra baggrunden, og der duftes nu timian og mynte. Et maritimt letsaltet udtryk kommer frem, når whiskyen har stået i glasset i noget tid. Ligeledes dukker lidt citrusfrugt også op. Efter at have smagt på drammen kommer vanilje og karamel også frem i næsen. Alkoholen er ikke tydelig og kan kun svagt anes.

Ardbeg Wee Beastie

Ardbeg Wee Beastie

Palette:

Smagsløgene mødes af røg som det første. Det er røg som man kender det fra et bål, med godt tørt træ, hvor det næsten minder om aske. Smagen fra krydderurterne er også ganske tydelige. Ligeledes er det maritime, og let-saltede udtryk også ganske dominerende i begyndelsen. Efter at have smagt på drammen et par gange, så kommer de sødmefulde æbler og bananer efterhånden mere og mere frem. I baggrunden anes lidt citrusfrugt. Karamel og vanilje bliver gradvist mere og mere tydelig, efterhånden som man kommer ned i glasset. De 47,4% Vol. alkohol er tydeligere i paletten, men den fremtræder ikke sprittet. Et par dråber vand skubber sødmen længere frem,

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne single malt whisky. Mynte mærkes stadig en anelse på tungespidsen, men aftager hurtigt. Malt- og frugtsødme ligger som et fint lag i munden, sammen med et lag af let røg. Der kan kortvarigt mærkes lidt stærk peber på tungen. En smule bitterhed fremkommer sammen med en snert af egetræ. Lidt salt mærkes stadig på læberne, mens man sidder tilbage med lidt vanilje og karamel i munden.

Hvad siger producenten:

“Young and intensely smoky, this is a dram untamed by age. Matured in ex-bourbon and Oloroso sherry casks, Wee Beastie is perfect for enjoying neat or as the mouth-watering main ingredient in a powerfully smoky cocktail.”

Konklusion:

Dette er en ganske glimrende whisky. Kan man lide klassiske Islay Single Malt Whisky maritime noter og røg, så er dette den helt rette dram. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner, hvilket er cirka samme pris som for Ardbeg 10 Year Old. Personligt finder jeg en del større fornøjelse i den dobbelt så gamle storebror. Når det er sagt, så er det virkelig beundringsværdigt, at sende en flaske på markedet med en 5 års aldersangivelse. Man kan også sammenligne aftapningen med Stauning Peated 7th Edition, der har næsten samme alder, og også er kraftigt røget. I den konkurrence klarer Ardbeg’s 5 års udgave sig bedst både på pris og kvalitet. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardbeg Wee Beastie er, at det er godt bud på en ung Islay whisky, der dog står i lidt skyggen af sin 5 år ældre storebror.

3/5 (1)