Arran Machrie Moor – The Peated Arran Malt

Arran Machrie Moor – Sixth Edition

Arran Machrie Moor er en whisky på 46% Vol. Whiskyen er fremstillet på det skotske destilleri Lochranza Distillery, som ligger på øen Isle of Arran. Dette er den 6. udgave af aftapningen, og den er udgivet i et begrænset oplag på 15.000 flasker. Whiskyen er røget til 20 PPM. Der findes også udgaver i handlen, som er aftappet ved fuld fadstyrke, og ikke nedvandet som som denne. Whiskyen har lagret på ex-bourbon, men det vides ikke hvor længe, da flasken kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er aftappet med naturlig farve og uden kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #246

Anmeldelse af Arran Machrie Moor

Næse:

Der duftes først røg i glasset. Det er ikke en klassisk medicinsk Islay single malt røg, men mere en sødmefuld røg. Det er en røg som man kender det fra sød pibetobak. Røgen giver dog hurtigt plads til honning- og blomstersødme. Efter et par minutter i glasset kommer en fin duft af citrusfrugter. Det er en duft af søde appelsiner og mandariner. I baggrunden kommer en snert af vanilje efterhånden frem. Alkoholen er ikke tydelig i duften.

Arran Machrie Moor

Arran Machrie Moor

Palette:

I paletten er røg også det første man lægger mærke til Igen er det en sødmefuld røg, som aldrig bliver for dominerende. Der smages solmodne appelsiner og en smule modne ferskner. Vaniljen kommer, efter et par nip af whiskyen, tydeligere frem i smagen. Ligeledes kommer smagen af egetræ mere frem. Der smages også lidt kokos. Der mærkes lidt stærke krydderier som peber og kanel på tungen. Alkoholen er tydeligere i smagen, end den var i duften, men den bliver aldrig dominerende.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Sødmen fra de modne appelsiner hænger stadig ved. Det går efterhånden over i en lidt mere syrlig note. Vanilje og egetræ bliver mere dominerende i eftersmagen. Det mærkes en smule bitterhed på tungen, og den tørrer en smule ud. Der kommer en snert af noget mineralsk eller kalkagtigt frem i afslutningen, som er med til at tørre munden yderligere ud. Det hele pakkes ind i et let røgslør. Man efterlades med en fin fornemmelse af mælkechokolade.

Hvad siger producenten:

“On the west coast lies a windswept and mystical peat bog called Machrie Moor. Bronze age stonr circles and standing stones are strewn across its barren undulating terrain. One of the stone circles is known as Fingal’s Cauldron Seat, where sits a stone with a carved hole. The legendary warrior giant Fingal is said to have tethered his favourite dog Bran to this stone. This peated expression of the Arran Single Malt perfectly captures the rugged beauty and lore of the landscape. Unleash the legend that is Machrie Moor.”

Konklusion:

Dette er en ganske god whisky. Kan man lide røget whisky, men måske ikke helt er blevet et rigtigt “peat head”, så kan man sagtens være med på denne dram. Man kan købe en flaske for lige over 400,- kroner. Jeg var heldig at købe denne, sammen med fire andre flasker single malt, og en enkelt flaske blended malt, fra en kollega. Jeg måtte slippe 600,- kroner for de seks flasker. Det findes næppe billigere, og jeg klager ikke, men man kan sagtens forsvare, at give fuld pris for flasken. Den rammer et fint leje mellem røg og andre nuancer. Konklusionen på denne anmeldelse af Arran Machrie Moor er, at det er en fin røget whisky, hvor de fleste kan være med.

3/5 (1)