Balblair 2005 Vintage – 1st Release

Balblair 2005 Vintage – flasket 2018

Balblair 2005 Vintage er en single malt whisky på 46% vol. Balblair Distillery er et Skotlands whisky destillerier som ligger i Highland regionen. Whiskyen er destilleret i 2005, og efterfølgende hældt på flaske i 2018. Der er ingen aldersangivelse på flasken, men som man kan regne ud, så er den mindst 12 år gammel. Whiskyen har lagret alle årene på ex-bourbon fad. Denne whisky er endvidere ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #161

Anmeldelse af Balblair 2005 Vintage

Næse:

Egetræ er det første man stifter bekendtskab med i duften. Der er meget tydelig fornemmelse af træ, men det aftager ret hurtigt, og giver plads til andet i næsen. Der duftes nu friske pærer og lidt citrusfrugt. Der er en smule fornemmelse af blomster og honning over aromaen. Langsomt men sikkert kommer vanilje mere og mere frem i duften. Der mærkes lidt mandler i duften, og tankerne ledes hen i retning af marcipanbrød, med lys chokolade. Der er en smule bid i næsen fra de 46% vol alkohol, der kan nedjusteres med lidt vand.

Balblair 2005 Vintage - Miniature

Balblair 2005 Vintage – Miniature

Palette:

I smagen er citrusfrugt det første man møder. Der er en fin syrlighed og lidt bitterhed, som minder om citron skal. Der er stadig tydelig sødme fra honning, ligesom friske pærer også lige kigger frem. Der mærkes lidt stærk ingefær på tungen. Efter lidt tid i glasset, og et pr nip til drammen, så kommer vanilje og mælkechokolade fint frem. Der er også en smule bid i paletten fra alkoholen. Med vand bliver smagen af chokolade lidt mere fremtrædende i denne Highland whisky.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på whiskyen. Først mærkes lidt stærk ingefær på tungen, der gradvist aftager. Vanilje og mælkechokolade bliver tydeligere og tydeligere. Der kommer en smule bitter tone på tungen. For første gang fornemmes noget, som minder om brændt træ, uden det er decideret en smag af røg. Der er god varme fra alkoholen i mund og svælg. Fornemmelsen af bitter citron skal bliver tydeligere og tydeligere,  inden munden slutteligt tørrer ud. Man efterlades med en følelse i munden, som når man har spist citron et par timer tidligere.

Hvad siger producenten:

“The first release of vintage 2005 is light, sparkling gold in appearance. The nose is full bodied with the classic aromas of fresh green apples, ground spices and honey. The American oak, ex-bourbon barrels used in maturation impart notes of oaky vanilla, leather and oranges with a hint of fragrant cut flowers and smoke. On the palate Blablair’s signature style of citrus orchard is followed by intense sweetness of toffee and vanilla rounded off by a deliciously spicy, long finish.”

Konklusion:

Dette er en ganske god whisky, uden den imponerer specielt meget. Den har ganske interessante oplevelser i næse og mund, men ikke noget som andre 12 års whiskyer fra ex-bourbon fad ikke også kan levere. Jeg har købt denne miniature flaske for 12,- euro for en 5 cl. flaske hos La Maison du Whisky i paris. En hel flaske kan købes for omkring 450,- kroner. For de penge får man en ganske hæderlig oplevelse, men konkurrencen er hård i det prisleje. Hvis man er til en ligefrem og let tilgængelig 12 års ex-bourbon lagret whisky, som stadig har noget at byde på, så er denne dram et godt bud. Konklusionen på denne anmeldelse af Balblair 2005 Vintage 1st Release er, at det er gedigen Highland single malt whisky, der ikke skiller sig væsentligt ud fra andre whiskyer af samme type.

3/5 (1)