BenRiach 17 Year Old – Septendecim

BenRiach 17 Year Old Septendecim – Peated malt

BenRiach 17 Year Old Septendecim er en single malt whisky på 46% Vol. Whiskyen er produceret af BenRiach Distillery, som ligger i Speyside regionen i Skotland. Whiskyen har modnet på ex-bourbon fad. Lagringen har varet i mindst 17 år. Dette er en røget whisky, hvilket ikke ses så ofte i denne del af Skotland. Den er ikke tilsat kunstig farve, og er heller ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #295

Anmeldelse af BenRiach 17 Year Old Septendecim

Næse:

Røg rammer næseborene som det første, når glasset nærmer sig næsen. Det er en tung røg, som er hen i retning af brændt tjære. Det kan minde lidt om røgen, der også findes i noget Islay single malt whisky. Der er dog ikke det kendte medicinske udtryk, som også ofte er kendetegnet ved Islay. Røgen aftager langsomt, og giver plads til frugtsødme. Der duftes modne æbler og en snert af fersken. Langsomt kommer en anelse vanilje og karamel frem fra baggrunden. Når man har smagt på drammen, duftes noget som minder om syltede svampe. Alkoholen er ikke at mærke i næsen.

BenRiach 17 Year Old Septendecim - Miniature

BenRiach 17 Year Old Septendecim – Miniature

Palette:

Røgen er også ganske tydelig i smagen, uden den dog overskygger andre nuancer. Der mærkes først et fint boost af alkohol, hvor der tilføres maksimal påvirkning fra de 46% vol., men det er ikke så voldsomt, at det er nødvendigt at nedvande. Hurtig smages frugtsødme. Igen er det modne æbler og fersken. Dette efterfølges af en smag, der leder tankerne i retning af efterårs skovbund eller syltede svampe. Der mærkes stærk peber og kanel på tungen. Efter et par nip til denne Speyside whisky, kommer noter af vanilje og karamel frem fra baggrunden.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Frugtsødme fra æbler og ferskner bliver hængende. Vanilje og karamel er mere dominerende i afslutningen. Der kommer langsomt lide smag af egetræ frem. Smagen af af svampe aftager efterhånden. Både kanel og peber prikker længe på tungen. Sammen med alkoholen giver det en god varme i munden og svælget. Man efterlades med et minde der går i retning af sød pibetobak i afslutningen.

Hvad siger producenten:

“The BenRiach Septendecim is the latest edition to the BenRiach Peated range. This 17 year old peated whisky has been matured in ex-bourbon casks and is a real robust heavyweight. Septendecim is non chill filtered and bottled at natural colour.”

Konklusion:

Dette er virkelig en god whisky. Kan man lide røget whisky, som ikke nødvendigvis har det medicinske eller maritime udtryk fra Islay whisky, så kunne denne dram være et godt valg. Der er er samtidig god kompleksitet. Særligt finder jeg smagen af skovbund og syltede svampe interessant, da det ikke er en nuance jeg tidligere har stiftet bekendtskab med. Man kan købe en flaske for lige under 1000,- kroner. For de penge får men en 17 års single malt whisky, der ikke er kølefiltreret. Til sammenligning kan man købe en ung dansk single malt whisky, der ofte prissættes i samme leje. Så kan man tænke lidt over, om man skal vælge det ene eller det andet, hvis man lige har en 1000-lap, der brænder i lommen. Konklusionen på denne anmeldelse af BenRiach 17 Year Old Septendecim er, at der her er tale om whisky, der virkelig har meget at byde på, både i duft, smag og eftersmag.

4/5 (1)