BenRiach Birnie Moss – Peated Malt

BenRiach Birnie Moss – Ex-bourbon og røg

BenRiach Birnie Moss er en skotsk single malt whisky på 48% Vol. Whiskyen kommer fra BenRiach Distillery i Speyside området. Spritten er fremstillet ved brug af malt, der er røget med Highland tørv. Herefter har den modnet på ex-bourbon fad. Det fremgår ikke hvor længe den har lagret, da flasken kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er ikke tilsat kunstig farve, og der er ikke brugt kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #406

Anmeldelse af BenRiach Birnie Moss

Næse:

Røg kommer op som det første, når næsen sættes til glasset. Det er en sødmefuld røg, hvor tankerne ledes i retning af røget skinke eller bacon. Når det første røg har lagt si,, kommer der gradvist andre aromaer op fra glasset. Der duftes nu friske, lidt syrlige frugter, som umodne grønne æbler og lime. Lidt frisk-revet ingefær ligger i baggrunden, mens et strejf af vanilje trænger sig på. De 48% Vol alkohol mærkes ikke i næsen.

BenRiach Birnie Moss

BenRiach Birnie Moss

Palette:

Ganske som i duften er røgen også det første som smages i denne Speyside whisky. Efter et par nip af whiskyen kommer der sødme frem. Sammen med røgen ledes tankerne i retning af sød pibetobak. En let syrlig og bitter note kommer frem fras baggrunden, og en tydelig smag af lime bliver mere markant. Der er en anelse maritim note, hvor lidt salt mærkes på læberne. Stærk ingefær giver lidt prikken på tungen. Alkoholen mærkes, men drammen fremtræder ikke sprittet. Lidt vand nedtoner dette, og giver plads til en smule vanilje.

Afslutning:

Der en medium afslutning på whiskyen. Smagen af lime er endnu tydeligere i afslutningen, end den var i både duft og smag, Sammen med en let bitterhed ledes tankende i retning af revet skal fra limefrugter. Ingefæren mærkes stadig momentvis på tungen. Lidt grønne umodne æbler smages en anelse i baggrunden, sammen med et strejf af vanilje. Lidt salt er stadig tilstede på læberne, mens munden tørrer en anelse ud, med et fint røgslør til at dække det hele.

Hvad siger producenten:

“BenRiach Birnie Moss has been made using malted barley smoked with Highland peat and then matured at the distillery in bourbon casks, enriching BenRiach’s fruit-laden style with layers of rich peat and vanilla.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Hvis man er til kraftigt røget whisky, med lette undertoner, der er mere typiske for Speyside whisky, så er dette et godt valg. Man kan købe en flaske whisky for cirka 400,- kroner. For de penge får man en ganske fin kompleksitet, og en ret kraftig røg-bombe. Den er ganske konkurrencedygtig med andre flasker i dette prisleje. Selvom whiskyen på mange områder er let og fin i sit udtryk, så tilfører den kraftige røg et fint modspil, og giver et godt helhedsindtryk. Konklusionen på denne anmeldelse af BenRiach Birnie Moss er, at den kraftige røg klæder de lette Speyside noter ganske godt.

4/5 (1)