Bowmore 12 Year Old – Double matured

Bowmore 12 Year Old – ex-sherry og ex-bourbon

Bowmore 12 Year Old er en whisky på 40% Vol. Bowmore Distillery er et af de skotske destillerier på Islay. Bowmore destilleriet er under ejerskab af Suntory Holdings Limited. Whiskyen har modnet i 12 år på en kombination af ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Whiskyen kommer med 12 års aldersangivelse og er desuden kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #312

Anmeldelse af Bowmore 12 Year Old

Næse:

Der duftes først en let røg, når glasset kommer op til næsen. Det er ikke en kraftig røg, som i mange andre whiskyer fra Islay, men en mere let og tør røg. Der følges op med noter af tørt hø. Efter lidt tid i glasset kommer en note af svovl frem, som minder om den man kender i kogt kål. Langsomt kommer lidt noter af tørrede frugter også frem i aromaen. Der duftes en anelse rosiner og abrikoser, mens man i baggrunden kan ane lidt citrusfrugter. De 40% Vol alkohol er ikke at mærke i næsen.

Bowmore 12 Year Old - Miniature

Bowmore 12 Year Old – Miniature

Palette:

Den lette og lidt tørre røg er også de første som smages. Der følges hurtigt op med lidt syrlighed, som man kender det fra grape-frugt. De søde tørrede frugter tager hurtigt over, og der smages nu rosiner og abrikoser. Efter et par nip til denne Islay single malt whisky kommer lidt lyng-honning og vaniljesødme også frem i smagen. Der kan ganske svagt fornemmes lidt maritime noter, hvor der mærkes lidt salt på læberne. Momentvis mærkes også lidt stærk peber på tungen, og lidt pebermynte på tungespidsen. Alkoholen gør sig heller ikke bemærket i smagen.

Afslutning:

Der er en kort eftersmag på whiskyen. De søde tørrede frugter har, sammen med den lette røg, lagt sig som et fint lag i munden. Der kan svagt anes lidt syrlighed fra grape-frugter. Gradvist bliver vanilje og karamel tydeligere. Ligeledes kommer en snert egetræ også frem, og tilføjer lidt bitterhed. Kombinationen minder lidt om kaffe eller mørk chokolade. Man efterlades med en let smag af karamel i munden.

Hvad siger producenten:

“Reflecting the essence of Bowmore – thrashing waves, windswept landscapes and generations of tradition – our 12 years old is both complex and perfectly balanced. Subtle lemon and sweet heather honey complement Bowmore’s trademark peat smoke, leading to a delicious, long and mellow finish.”

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky. Duften er ikke imponerende, men den kommer egentlig ret godt afsted med både smag og eftersmag. Man kan købe en flaske for cirka 300,- kroner. For de penge får man en entry-level dram, hvor de fleste kan være med. Som startsted til Islay whisky, kan dette være et godt bud. Er man mere rutineret whisky-drikker, så bliver den nok lidt kedelig. Hvis man har et par hundrede kroner mere, så er Bowmore 15 Year Old en langt bedre whisky. Ud fra den betragtning, er jeg sådan set tilfreds med, at det kun er en miniature flaske, jeg har købt. Konklusionen på denne anmeldelse af Bowmore 12 Year Old er, at den egner sig bedst til en, som er ved at starte sin whisky-rejse.

2/5 (1)