Bruichladdich Octomore 08.1 – Masterclass

Bruichladdich Octomore 08.1 – Super heavily peated

Bruichladdich Octomore 08.1 Masterclass er en skotsk whisky på 59,3% Vol. Whiskyen er fremstillet på Bruichladdich Distillery, som er et af de skotske destillerier på Islay. Råspritten er destilleret i 2008, hvorefter den har modnet i 8 år på amerikanske first fill ex-bourbon fad. Der er brugt fad som tidligere har indeholdt bourbon fra de ameriakanske destillerier Buffalo Trace, Clermont Springs, Four Roses, Heaven Hill og Jack Daniels. Som det står skrevet på flasken, så er denne dram kraftig røget, med imponerende 167 PPM. Det fremgår også af flasken, at det er en Limited Edition udgave. Den er desuden aftappet ved cask strength, og der er ikke brugt kølefiltrering og, ej heller tilsat kunstig farve. Flasken blev åbnet den 26-06-2020 sammen med min søn, i anledning af, at han fik sit eksamensbevis på STX. Intet mindre end 5 A niveau fag, og dertilhørende sort hue. Han mente det var det rigtige valg med denne dram, i sådan en festlig anledning.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #313

Anmeldelse af Octomore 08.1

Næse:

Næsen rammes med det samme af kraftig røg. Det er røg som man kender det fra en bål-plads, hvor der er frisk røg i luften, og aske rundt om bålet. Når lugtesansen har tilpasset sig røgen, kommer andre aromaer frem fra glasset. Der duftes nu en fin og frisk citrus note, samtidig med at honningsødme kommer frem. I baggrunden fornemmes karamel og vanilje. Efter lidt tid i glasset får denne single malt whisky et lidt maritimt og mineralsk udtryk. Overraskende nok mærkes de 59,3% vol. alkohol ikke synderligt i næsen.

Bruichladdich Octomore 08.1

Bruichladdich Octomore 08.1

Palette:

Røg er det første man stifter bekendtskab med i smagen. Også i paletten er det røg som fra bål-pladsen. Alkoholen er en del tydeligere i smagen end den var i næsen. Den er dog ikke så sprittet og markant, at man nødvendigvis behøver at nedvande. Et par dråber vand lukker dog en anelse op for smagsindtrykkene. Der smages citrusfrugter som søde appelsiner og mandariner. Dette følges op med sødme fra blomsterhonning. Også i smagen er et maritimt og mineralsk strejf, som giver en smule saltet udtryk. Efter et par smagsprøver af whiskyen kommer fine toner af egetræ, vanilje og karamel frem. Efterhånden som man er kommet ned i flasken, kommer der gradvist mere og mere mint frem i smagen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på drammen. De søde citrusfrugter og blomsterhonningen aftager gradvist. Egetræ, vanilje og karamel tiltager samtidig i intensitet. Sammen med det mineralske udtryk giver det en lidt tør følelse i munden. Lidt stærke krydderier mærkes på tungen. Hele afslutningen pakkes ind i en smag som tør aske. Langsomt aftager oplevelsen, og man efterlades med lidt mint på tungespidsen, og mælkechokolade i munden, mens alkoholen har givet en god varme.

Hvad siger producenten:

“The spirit of Octomore has been defying logic for over fifteen years. The “what if” moment that once seemed almost absurd has progressively morphed into something endlessly alluring. Now, suddenly, there are eight. The Octomore 08.1 edition is: 167 ppm and was distilled in 2008 using 100% Scottish barley, from 2007 harvest. 100% matured in first fill American oak casks, including Buffalo Trace, Clermont Springs, Four Roses, Heaven Hill & Jack Daniels.”

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky, der lige falder i min smag. Det kræver naturligvis, at man kan lide røget whisky, da det trods alt er et bærende element i oplevelsen. Når det er sagt, så har drammen andre ganske interessante udtryk. Jeg er særligt imponeret over, hvor frisk, fin og let den faktisk fremtræder, på trods af den barske røg og den høje alkohol procent. Jeg var heldig at finde flasken på tilbud til 799,- tilbud, hvor den normalt koster cirka 1200,-. Sammenlignes med whisky fra danske destillerier, som ligger tæt på i både alder og pris, så syntes jeg dette i mange tilfælde, er et bedre bud på en vinder dram. Nu er jeg naturligvis også Peat-head med stort “P”, så det må være op til hver enkelt at vurdere. Konlusionen på denne anmeldelse af Bruichladdich Octomore 08.1 Masterclass er, at der bag det barske ydre gemmer sig en fin og let whisky, som samlet set er fantastisk.

4.5/5 (2)