Bunnahabhain 12 Year Old – fantastisk prisrigtig dram

Bunnahabhain 12 Year Old – en kompleks Islay whisky

Bunnahabhain 12 Year Old er en skotsk whisky på 46,3% Vol. Bunnahabhain Distillery er et af de destillerier i Skotland, der er beliggende på Islay. Denne 12 års udgave er derfor en Islay single malt whisky. Bunnahabhain Distillery er ejet af Distell Group Limited. Whiskyen er lagret på en kombination af ex-bourbon fad, ex-sherry fad og genfyldte whiskyfad. Whiskyen er 12 år gammel og endvidere ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #91

Anmeldelse af Bunnahabhain 12 Year Old

Næse:

Man mødes af en blød og behagelig let brændt aroma, når man dufter til denne whisky. Det er ikke som man er vant til med Islays røgede dramme, men en mere mørk og ristet duft. Den overskygger ikke de fine og lette nuancer af karamel og vanilje fra fadene. Man fornemmer heller ikke de 46,3% vol i denne dram. Når man tilsætter et par dråber vand, så åbner den lidt op i duften, og man fornemmer nu lidt sødme og tilstedeværelse af sherry-fad.

Bunnahabhain 12 Year Old

Bunnahabhain 12 Year Old

Palette:

Man får en lidt olie-agtig fornemmelse i munden, når man første gang smager på drammen. Man rammes herefter af kraftige smagsnuancer af noget brændt, uden det er som rigtig røget whisky. Det er mere en “mørk” smag. Smagen er dog ikke så voldsom, at den dækker over de andre noter som denne dram tilbyder. Man smager god indflydelse fra fadene, hvor både egetræ, krydderi og sherry-sødme træder fint frem. Når der tilsættes lidt vand åbnes op for lidt tydeligere noter af nødder og mørk, tørret frugt. Der er en snert af syrlighed i baggrunden, som godt kan lede tankerne hen på noget citrus-agtigt.

Afslutning:

Denne whisky har en god og lang eftersmag. Eftersmagen er præget af toner fra tørret frugt, som dadler og abrikoser. Tilstedeværelsen af valnødder er også tydelig, og det giver et lidt bittert indtryk. Igen kommer smagen af nødder frem. Whiskyen har en let malt-sødme som fint komplimenterer de mørkere nuancer. Det hele toppes af med et fint og let brændt udtryk.

Hvad siger producenten:

“Our 12 year old Islay Single Malt Scotch Whisky was the beginning of our Bunnahabhain range, launched to fanfare and praise alike. Taste the origins of Bunnahabhain with an alluring balance of sweet fruit, nuts, vanilla and a delicate coastal influence.”

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky! Den har en god kompleksitet. De lette nuancer i næsen blæses i den grad af vejen i både paletten og afslutningen. Det gør helhedsoplevelsen til noget ganske særligt. Man kan købe en flaske for omkring 300,- til 400,- kroner, og det er den bestemt værd. Hvis man sammenligner med andre whiskyer i dette prisleje, så får man virkelig valuta for pengene i dette tilfælde. Man får en 12 års whisky på over 46% vol, der ikke er kølefiltreret – det er høj klasse til få penge. Det er en flaske som bør stå i enhver whiskysamling. Hvis man skal trække lidt ned på whiskyen, så mister den en smule af sine udtryk, når flasken har været åbnet i nogle måneder. Det er dog ikke noget som trækker ned i det generelt positive billede. Konklusionen på denne anmeldelse af Bunnahabhain 12 Year Old er, at det er fantastisk dram, og det er svært at finde bedre i dette prisleje.

4/5 (2)