Clynelish Distillers Edition – Oloroso Seco cask finish

Clynelish Distillers Edition – Destilleret 1997 flasket 2011 Cl-Br:174-6k

Clynelish Distillers Edition er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen er fremstillet på Clynelish Distillery, som er et af de skotske destillerier i Highland området. Whiskyen har først modnet på ex-boubon fad. Herefter har den yderligere fået en afslutning på ex-sherry fad, som tidligere har indeholdt Oloroso Seco sherry. Det fremgår af kassen, at whiskyen er en “Special Release Limited Edition”. Spiritussen er produceret i 1997, og er aftappet i 2011 efter endt modning. Dermed er denne udgivelse 14 år gammel. Den kommer med koden Cl-Br:174-6k påtrykt på flasken. Der udsendes ikke længere Clynelish Distillers Edition på markedet.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #261

Anmeldelse af Clynelish Distillers Edition

Næse:

Modne pærer er det første som kommer op af glasset. Der følges hurtigt op med duft af modne røde æbler. Langsomt kommer tørrede frugter frem i aromaen. Der duftes nu svagt rosiner og dadler. Ligeledes fremkommer efterhånden en sødme fra blomster-honning, mens noter af karamel og vanilje trænger sig på. Der kan svagt anes lidt mælkechokolade. Ligeledes er en note, der minder om noget røg eller kul. Denne aroma er så fjern, at det sagtens kan komme fra afbrændingen af fadene, whiskyen har lagret på. Ligeledes er en meget fjern fornemmelse af noget mineralsk og maritimt, der kun momentvis er at finde. Man mærker ikke alkoholen i duften.

Clynelish Distillers Edition

Clynelish Distillers Edition

Palette:

De mørke noter er mere fremtrædende i smagen end i duften. Der smages med det samme rosiner og dadler. Smagen fra modne pærer og æbler ligger en en del mere i baggrunden, end duften antydede. Smagen af mælkechokolade kommer også hurtigt frem, og sammen med honningsøde virker det næsten som sirup. I baggrunden opfanges ved lejlighed lidt søde bær. Når man har smagt på whiskyen et par gange, finder man også i smagen en fjern antydning af kul, samt maritime og minelaske noter. De 46% Vol alkohol er ikke at mærke i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Eftersmagen er også præget af de mørke udtryk, ganske som i smagen. Sødme fra rosiner, dadler og sirup ligger som et fint lag i munden. Samtidig smages mælkechokolade. Momentvis opfanges en svag bitterhed, der leder tankerne i retning af cacao pulver eller kaffebønner. Langsomt men sikkert kommer egetræ mere frem i eftersmagen, og man efterlades med lidt tørhed og minder om vanilje i munden.

Hvad siger producenten:

“Fragrant, firm-bodied and maritime, Clynelish is smooth, even waxy on the palate. Not unlike a lighter island malt in style, it has a fine sea-breeze intensity.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Særligt kombinationen mellem sødmefulde friske frugter, og tørrede søde frugter finder jeg god. Samtidig er det en whisky, som man kan bruge tid til at fordybe sig i. Man kan finde mange nuancer som kortvarigt er til stede, for igen at forsvinde, og senere komme frem endnu en gang. Det gælder særligt noterne af kul samt de mineralske og maritime noter. Whiskyen kræver tid i glasset, og fordybelse igennem levetiden af en hel flaske. Aftapningen er desværre udgået af sortiment, men jeg var heldig at finde denne flaske til 949,- kroner. Den blev købt for at gøre samlingen af “The Distillers Edition” komplet. Konklusionen på denne anmeldelse af Clynelish Distillers Edition er, at det er en skam den er udgået af produktion, for det er virkelig en spændende whisky.

4/5 (1)