Dalwhinnie 30 Year Old – 2020 Special Releases

Dalwhinnie 30 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Dalwhinnie 30 Year Old er en skotsk whisky på 51.9% Vol. Whiskyen er med i Diageo’s “2020 Special Releases”, med tilnavnet “Rare by Nature“. Whiskyen er produceret på Dalwhinnie Distillery, der er et af destillerierne i Highland regionen. Spritten er destilleret i 1989, og den har lagret i minimum 30 år på genbrugte ex-bourbon hogshead fad. Der er sendt 6978 flasker ud på vrdensmarkedet. Som de andre i serien er den aftappet ved fadstyrke. Denne sample har jeg fået sponsoret til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #244

Anmeldelse af Dalwhinnie 30 Year Old

Næse:

Næsen mødes af en diskret sødme fra af henkogte pærer og syltede æbler. Der kommer kortvarigt en duft af blomster frem, der dog hurtigt er væk igen. Der mærkes en smule mynte i næsen. Langsomt begynder duften af egetræ at få mere fat, og det tiltager jo længere whiskyen har stået i glasset. Ligeledes bliver duften af vanilje og karamel også gradvist tydeligere og tydeligere. Man mærker kun svagt alkoholen i de 51,9%, men uden det bliver sprittet. Et par dråber vand trækker en snert af citrus frem i aromaen.

Dalwhinnie 30 Year Old 2020 Special Releases - Sample

Dalwhinnie 30 Year Old 2020 Special Releases – Sample

Palette:

Sødmen fra henkogte og syltede æbler og pærer er tydeligere i smagen. Der smages også lidt sødme fra blomster-honning. Der mærkes lidt stærk sort peber på tungen, der langsomt trækker sig bagud i munden. Ganske som i duften er egetræ tydelig i paletten. Efterhånden som du har smagt et par gange på denne Highland whisky, jo mere fremtrædende bliver egetræs-noterne. Der smages en smule vanilje og karamel i baggrunden.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Den sorte peber, der også var til stede i smagen, har lagt sig solidt bag i munden, og giver en let prikkende fornemmelse. Smagen fra egetræ er stadig ganske tydelig, og tilføjer en anelse bitterhed. I baggrunden anes svagt lidt syrlighed, som den der findes i grape-frugter. Hel afslutningen pakkes ind i en blød og sødmefuld fornemmelse i hele munden, men mund og svælg fyldes med varme.

Hvad siger producenten:

This ultra-rare single vintage Dalwhinnie has an astonishing bright intensity for its age and comes uniquely from refill American oak hogsheads, all of which were casked in 1989. Three decades of maturity have bought a fine elegance to the vibrant distillery character, allowing its moorland aromas to peak. The result is smoothly sweet, yet also surprisingly peppery.”

Konklusion:

Dette er en god whisky, med fantastisk kompleksitet. Kombinationen mellem frugtsødme, stærk peber, tydelig egetræ og momentvise citrusnoter giver en imponerende oplevelse i både duft, smag og eftersmag. Denne oplevelse får man til gengæld også lov til at betale godt og vel 5000,- kroner for, hvis man altså er heldig at få fingre i en af de kun 6978 flasker. Jeg var heldig at få sponsoreret denne sample, for ellers havde jeg sikkert aldrig fået smagt en whisky i dette prisleje. En stor del af flaskerne havner sansynligvist hos samlere, og bliver aldrig drukket. Det er en skam, for den er virkelig god. Konklusionen på denne anmeldelse af Dalwhinnie 30 Year Old 2020 Special Releases er, at denne dram er af højeste kaliber, men det desværre er de færreste, der får mulighed for at få oplevelsen.

4.5/5 (2)