Black Sabbath – Hjemmebrygget Imperial Stout

Black Sabbath – ex Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso fad

Black Sabbath er en fadlagret Imperial Stout på 12% vol. Øllen er brygget af hjemmebryggeri Dannevigs Bryghus. Min kammerat Anders er manden bag, og han har vundet flere titler ved DM i håndbryg. Øllen har lagret på et miniature private cask, der tidligere har indeholdt whiskyen Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso. Fadet er påfyldt 8 liter øl den 8/7-2023 og er senere aftappet den 31/01-2025. Det betyder, at den har modnet på fadet i godt og vel halvandet år inden den er aftappet.

Anmeldelse #508

Anmeldelse af Black Sabbath

Næse:

Først rammes næsen af tydelig hårdt ristet malt. Der følges op med en let sødme fra karamel. Bagved trænger noter af kaffe og sort lakrids sig på, dog uden at blive dominerende. Momentvis opleves en let syrlighed i duften, der sammen med sødmen, leder tankerne hen i retning, af det man kender fra supermarkedsæblet Golden Delicious. Et strejf af egetræ kommer lejlighedsvist frem, efterhånden som øllen får lov at åbne sig op i glasset. Alkoholen fornemmes i næsen, dog uden øllen bliver decideret sprittet.

Black Sabbath

Black Sabbath

Palette:

Ganske som i næsen, rammes smagsløgene også først, af mørke og hårdt ristede maltnoter. Der smages mørk karamel og brun sukker. Bagved anes lidt kaffe, mørk sød lakrids, samt et strejf af vanilje. En smule syrlighed og bitterhed bliver mere fremtrædende efter at par mundfulde af øllen, hvilket sandsynligvis stammer fra øllens modning på fadet. Golden Deliciouis æblerne kommer også en smule frem i smagen. Man fornemmer at der er høj alkoholprocent i øllen, hvilket er med til at give en god fylde i munden.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på øllen. Maltsødmen har lagt sig som et fint lag i munden. Der smages stadig sød lakrids og et strejf af kaffe. Bitterheden er mere dominerende i eftersmagen, hvilket giver associationer til det der kendes i mørk chokolade. Der mærkes varme i munden fra de 12% Vol alkohol. Man sidder tilbage med en fornemmelse i munden, som når man har drukket lidt for stærk kaffe, der har fået lige rigeligt med sukker.

Konklusion

Dette er en glimrende øl. Nu er jeg naturligvis lidt farvet af, at jeg selv har været en lille del af projektet, da jeg nu for anden gang har været med til at fylde alkohol i mit lille miniature fad. Øllen blev drukket fra fadølsanlæg, i selskab med en flok gode venner hjemme hos Anders. Der blev naturligvis hørt masser af god metal, og drukket rigeligt med hjemmebrygget fadøl. Ved samme lejlighed drak vi også “søster-øllen, der er fra samme bryg, blot lagret på 50 liters ex-rom fad i 12 måneder. Denne romfadlagrede version er indstillet til DM i håndbryg 2025, og det er også umiddelbart en bedre øl. Vi formoder, at denne whiskyfadlagrede øl nok kun skulle have haft omkring 6 måneders lagringstid, for at have siddet lige i skabet. Vi er en erfaring rigere, og vi skal helt sikker prøve lignende projekter igen. Når det er sagt, så er det første gang jeg opfanger tydelige noter af grønne æbler i en Imperial Stout, hvilket er ganske interessant. Konklusionen på denne anmeldelse af Dannevigs Bryghus Black Sabbath er, at det er fin øl, men den halve modningstid ville nok klæde øllet bedre.