Edradour 10 Year Old Gamma – Signatory Vintage 2009/2020

Edradour 10 Year Old Gamma – Aftappet for whisky.dk (reklame)

Edradour 10 Year Old Gamma er en skotsk whisky på 56% vol. Whiskyen er fremstillet på Edradour Distillery, der ligger i Highland distriktet. Whiskyen har lagret på et first-fill sherry butt. Denne udgivelse er en delvis aftapning fra fad nummer #376 på totalt 120 flasker. Spritten er destilleret den 20/11-2009, og senere aftappet ved fuld fadstyrke den 8/6-2020. Dermed er whiskyen 10 år gammel. Whisky er sendt på markedet sammen med Caol Ila 9 Year Old Phi Signatory Vintage 2010/2020, som del i serien Alpha & Omega. Den er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er heller ikke brugt kunstig farve. Jeg har fået denne sample sponsoreret fra whisky.dk., til anmeldelse her på bloggen, samt til en gæsteanmeldelse på deres blog.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #210

Anmeldelse af Edradour 10 Year Old Gamma

Næse:

Først mødes man af tydelig sødme i næsen, når den første gang nærmer sig glasset. Det er sødme fra søde tørrede frugter som rosiner og dadler. Efter et par minutter i glasset kommer en tydelig aroma af mørk chokolade og kaffe frem. Fra baggrunden kommer langsomt lidt sødme fra solmodne æbler frem. Kombinationen leder tankerne i retning af sødmefuld pibetobak. Alkoholen i denne cask strength aftapning mærkes svagt i næsen, men overskygger ikke de andre aromaer.

Edradour 10 Year Old Gamma - Sample

Edradour 10 Year Old Gamma – Sample

Palette:

Alkoholen er mere markant i paletten end i næsen, uden den på nogen måde virker sprittet. Det er en smagssag om man ønsker at nedvande. Et par dråber vand neddæmper naturligvis det brænd, der mærkes fra den ret høje alkoholprocent. Alkoholen følges hurtigt op med stærke krydderier på tungen. Der smages peber og kanel. Når det første spark fra alkohol og stærke krydderier hurtigt er aftaget, så kommer tydelig sødme fra både dadler og rosiner. Efter et par mundfulde følges op med en snert bitter note med mørk chokolade og kaffe. I baggrunden smages en smule mandler og egetræ.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne skotske whisky. Sødmen fra de tørrede frugter hænger længe ved i munden. Smagen af mandler og egetræ, der også var tilstede i paletten, bliver efterhånden mere og mere tydelig. Der mærkes et let bitterhed på tungen, mens kaffe og mørk chokolade ligger i baggrunden. Der mærkes momentvis lidt stærk kanel på tungen. Man efterlades med et minde om egetræ og frisk pibetobak i munden.

Hvad siger producenten:

A 1. fill sherry butt whisky from Edradour. A cracking good dram, bottled by Signatory at cask strength at 10 years old – Distilled: 20/11/2009 – Bottled: 08/06/2020 – matured in a 1. fill sherry butt Cask No. 376 (Part) and only 120 bottles – exclusively to Whisky.dk – Un-chillfiltered & Natural Colour”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Kan man lide sherry-tunge single malt whiskyer, så kan man godt tage fat i denne dram. Der vises fornuftig kompleksitet, hvor tydelige sherry-noter, krydderier og egetræ går godt i spænd. Hele oplevelsen får et ekstra løft, med det høje alkohol indhold, som en cask strength aftapning tilbyder. Man kan købe en flaske for lige under 700,- kroner. Jeg var heldig at få en aftale i stand, under mit besøg hos whisky.dk, så denne sample blev stillet til rådighed for denne anmeldelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Edradour 10 Year Old Gamma er, at det er en sherry-bome fra øverste hylde.

3.5/5 (2)