EtOH Endeavour – Pure Malt

EtOH Endeavour – This is not whisky (reklame)

EtOH Endeavour er en pure malt på 46% vol. Den er produceret af det danske firma EtOH Spirits. Produktet fremstilles ved at indkøbe den bedste råsprit fra skotske destillerier. Herefter bruges stave fra spanske oloroso-fad og franske brandy fad, sammen med apparatet Jensen Reactor Mk I. Teorien er så, at man ved at udtrække esterne, som giver en stor del af smagen i whisky, kan fremstille noget som minder om whisky, Dette gøres ved at øge temperaturen, ved hjælp af ultralyd, en syre katalysator, højt træ/væske forhold, iltning og cirkulation. Processen tager blot 12 dage, hvilket også fremgår på etiketten. Dette er den første udgivelse, og der er sendt 356 flasker på markedet af denne aftapning. EtOH Spirits rettede henvendelse til mig, om jeg ville prøvesmage deres produkt, så de har sponsoreret denne sample.

Besøg: Producentens hjemmeside

Anmeldelse #262

Anmeldelse af EtOH Endeavour

Næse:

Næsen mødes først af søde frugter. Der duftes friske røde æbler. Der kommer hurtigt noget syrlighed frem i glasset, der kan minde lidt om den man kender fra spontangæret øl. Det aftager gradvist når glasset har stået i nogle minutter, men fornemmes stadig i baggrunden. Der kommer efterhånden lidt noter af sherry frem, som giver en fornemmelse af rosiner og dadler. Alkoholen anes, men den er ikke sprittet.

EtOH Endeavour - Sample

EtOH Endeavour – Sample

Palette:

Søde tørrede frugter smages som det første. Ganske som i duften er det rosiner og dadler der smages. Syrligheden, dog også var ganske markant i duften, overføres også til smagen. Der ligger et let-syrligt, lidt eddike-agtig udtryk, og der jævnligt kommer frem fra baggrunden. Der kommer ved lejlighed en snert vanilje og karamel frem i smagsbilledet. Der mærkes lidt kanel og stærk peber på tungen, der dog hurtigt er væk igen. Alkoholen er mere tydelig i paletten end i næsen, og den kan virke en anelse sprittet. Lidt vand nedtoner dette, og karamel og vanilje bliver lidt tydeligere, mens resten udvandes en anelse,

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne dram. Der ligger et tyndt sødmefyldt lag i munden, hvor der stadig kommer lidt smag af rosiner frem. Momentvis mærkes stadig en anelse kanel og peber på tungen. Syrligheden, som har været til stede i både duft og smag, er kun ganske svagt til stede i eftersmagen. Der mærkes varme i munden fra alkoholen, og munden tørrer en anelse ud.

Hvad siger producenten:

“Innovation meets tradition in our first release Pure Malt spirit. We are around 1000 days short from being able to call this bottle ‘whisky’ however, Endeavour questions the paradigm of whisky aging. In just 12 days on Spanish Olorosso and French Brandy oak staves Endeavour has obtained the taste nuances only found in whiskies that have matured for more than a decade. Endeavour masterly controls the rich, round and sweet  oak notes and with only 356 bottles produced its inherently unique and exclusive. “

Konklusion:

Dette smager ganske fornuftigt. Mange noter, der findes i single malt whisky, er også at finde i dette produkt. Der er ingen tvivl om, at fadene har givet noget til drikken, på de blot 12 dage. Den lidt syrlige bismag, som er at finde i både duft og smag, samt en snert i afslutningen, er ikke noget jeg tidligere har smagt i en traditionel whisky. Jeg er fan af spontangæret øl, så det er som sådan ikke noget, jeg ikke bryder mig om. Om det så hører hjemme i et produkt, der skal minde om whisky, er så en anden sag.

Sammenligner man med whisky på tre år, så er denne dram fint på niveau. Man kan købe en flaske på 70 cl. for lige under 500,- kroner. Stod jeg ved min lokale vinhandler, og skulle vælge en flaske, så blev det sikkert en ganske traditionel single malt whisky i samme prisleje. Hvis man derimod kunne komme ned i et prisniveau, som de billigere blended whiskyer, så ville dette være et sikkert alternativ, da den har væsentligt mere at byde på. Konklusionen på denne anmeldelse af EtOH Endeavour er, at det er et ganske fint produkt, der nok får svært ved at tage kampen op med klassisk whisky.