Glen Spey 12 Year Old – Flora & Fauna

Glen Spey 12 Year Old – let røg fra Speyside

Glen Spey 12 Year Old er en skotsk whisky på 43% vol. Glen Spey Distillery er et destillerierne i Speyside området. Der frigives ikke mange officielle aftapninger fra producenten, da det meste bruges i blended whisky. Denne flaske er fra Diageo’s “Flora & Fauna” serie. Whiskyen er lagret på first-fill ex-bourbon fad, og har modnet 12 år på disse. Whiskyen er desuden kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #144

Anmeldelse af Glen Spey 12 Year Old

Næse:

Næsen rammes først af en god sødme. Det er ikke den typiske frugtsødme, som man ellers kender det fra Speyside single malt whisky. Det er mere en sødme som man kender det fra søde dessert chokolader. Der fremkommer ret hurtigt tydelige noter af vanilje frem i glasset. Der fornemmes en smule røg i baggrunden, men ikke noget af betydning. Kun lige en snert, som er med til at løfte duften en smule i kompleksitet. Langsomt kommer en let syrlig frugtnote frem i glasset, som er mere traditionel i forhold til regionen. Man mærker ikke alkohol i aromaen.

Glen Spey 12 Year Old - Sample

Glen Spey 12 Year Old – Sample

Palette:

De 43% vol alkohol er mere markant i smagen. Det bliver dog ikke dominerende, og det er ikke nødvendigt at tilsætte vand. Smagen at citrusfrugt er mere fremtrædende i smagen. Der smages modne appelsiner og mandariner. Langsomt kommer vaniljen frem i paletten. I baggrunden fornemmes en smule honningsødme. Der mærkes en smule bitterhed på tungen, når man drikker denne whisky. Det er en bitterhed som leder tankerne hen i retning af valnødder.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på denne single malt whisky. Eftersmagen er præget af en let honning- og maltsødme, som ligger sig som et fint lag i munden. Der er lidt bitre undertoner, som også her minder om valnødder. Der smages tydelig vanilje, og en smule stærk kanel kigger frem fra baggrunden. Alkoholen mærkes ved en let varme i munden, inden det hele klinger af i en tør egetræs-fornemmelse på tungen. Også her fornemmes røgen som et svagt minde i baggrunden.

Hvad siger producenten:

“The Scots pines beside the ruins of Rothes Castle provide an ideal habitat for the goldcrest. Britain’s smallest bird, and overlook the Glen Spey distillery. Founded in 1885, the distillery was originally part of the Mills of Rothes. Water from the Doonie Burn is used to produce the smooth, warming single malt Scotch whisky. A slight sense of wood smoke on the nose is rewarded with a spicy dry finish.”

Konklusion:

Her er tale om glimrende skotsk whisky. Der er fin kompleksitet, og man udfordres godt på både duft, smag og eftersmag. Særligt er jeg imponeret over næsen på denne dram. Det er lige ved, at man kommer til at tænke på Toms skildpadder af chokolade, når der duftes til glasset. Smag og eftersmag lever ikke helt op til duften, men det er stadig et yderst fornuftigt bekendtskab. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner, og det er denne whisky absolut værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Glen Spey 12 Year Old Flora & Fauna er, at det er en god whisky, som har ganske meget at byde på.

4/5 (1)