Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve – fransk limousine eg

Glenlivet 15 Year Old – ex-bourbon, ex-sherry og nye franske limousine fad

Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve er en skotsk whisky på 40% Vol. Den er fremstillet i regionen Speyside af Glenlivet Distillery. Destilleriet er ejet af Pernod Ricard. Whiskyen har lagret i 12 år i ex-bourbon og ex-sherry fad. Det interessante ved denne flaske er, at en del af whiskyen herefter tages fra de sidste tre år. Denne del lagres i nye virgin oak fad lavet af fransk limousine egetræ, der blandt andet også bruges til modning af cognac. Disse blandes slutteligt inden produktet er klar. Whiskyen er i øvrigt kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #44

Anmeldelse af Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve

Næse:

Egetræ! Det første man dufter er en tydelig og kraftig indflydelse af egetræ. Når næsen har tilpasset sig den markante egetræsduft, så kommer der fine noter af sherry og tørret frugt. Man fornemmer en god sødme i whiskyen, der leder tankerne hen på mælkechokolade. Der også en relativ kraftig tilstedeværelse af krydderier. Det er vanilje og kraftige krydderier som kanel og nelliker. I baggrunden fornemmer man en svagt syrlighed og bitterhed, som leder tankerne lidt hen på noget citrus-skræl.

Glenlivet 15 Year Old

Glenlivet 15 Year Old

Palette:

Det første som rammer smagsløgene er citrusfrugt, som man svagt fornemmede i duften. Det er en ret bitter fornemmelse, som man kender fra det hvide, lige under skrællen på en citrusfrugt. Smagen bærer også tydeligt præg af de kraftige krydderier som kanel, nelliker og lidt vanilje i baggrunden. Egetræet er også klart til stede i paletten, men slet ikke så kraftigt som i duften. Efter et par mundfulde begynder man at smage tørret frugt, karamel og lidt nødder. På trods af det lidt kraftige udtryk, er der stadig en let sødme over drammen. Hvis man tilsætter en dråbe vand, for at tage toppen af det lidt voldsomme udtryk, så fremkommer nærmest lakrids-agtige noter.

Afslutning:

Eftersmagen er også præget af citrusfrugt og bitterhed. I eftersmagen kommer yderligere klassiske smagsnuancer fra Speyside regionen, hvor man nu kan smage syrlige æbler. I kombination med bitterheden kommer man til at tænke lidt på frugt-the, som har trukket lidt for længe, men ikke på en dårlig måde. De tydelige noter af kanel og nelliker giver en prikkende fornemmelse på spidsen af tungen. Slutteligt tørrer tungen ud, og egetræet bliver igen meget tydelig.

Hvad siger producenten:

“The 15 Year Old gets its distinctive rich and exotic character from a process of selective maturation in which a proportion of the spirit is matured in French oak casks. In fact, we at The Glenlivet were one of the first to use French oak for making whisky, a technique that has since been imitated the world over.

Konklusion:

Dette er en fin whisky, det skal der ikke være tvivl om. Hvis man leder efter en dram, hvor man tydeligt mærker påvirkning fra europæisk egetræ, så er dette et skoleeksempel på en sådan. Derfor kan den anbefales, hvis man skal lære disse smagsnoter at kende, så man bedre kan udpege dem i andre whiskyer. På sin vis er det en klassisk Speyside whisky, men jeg syntes den giver det et ekstra løft, med den kraftige påvirkning fra det franske limousine egetræ. Man kan finde en flaske til omkring 400,- kroner, og det mener jeg bestemt den er værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve er, at det er en ganske god whisky, og et fint eksempel på påvirkning fra europæiske egetræsfad.

2.5/5 (4)