Glenrothes 1995 – American Oak 2017 vintage

Glenrothes 1995 – 22 årig fra Speyside

Glenrothes 1995 er en skotsk whisky på 45% Vol. Whiskyen er udgivet af Glenrothes Distillery, der er et af de skotske destillerier i Speyside regionen. Dette er 2017 udgaven, hvor råspritten er destilleret og lagt på fad i 1995. Det betyder at whiskyen er 22 år gammel. Whiskyen har lagret samtlige år på ex-bourbon fad af amerikansk egetræ. Denne sample er købt på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #81

Anmeldelse af Glenrothes 1995

Næse:

Man fanger først en kraftig syrlighed i næsen, når man dufter til denne dram. Efter nogle minutter i glasset ændrer den karakter. Syrligheden aftager gradvist, og ændrer sig til at være en behagelig let citrus-agtig duft. Der gives efterhånden plads til duft af nødder og mælkechokolade. I baggrunden er et lille spor af vanilje, egetræ og lidt stærke krydderier. Det minder en anelse om gammelt læder i aromaen. Alkoholen er ikke specielt fremtrædende.

Glenrothes 1995 - Sample

Glenrothes 1995 – Sample

Palette:

Smagen af citrusfrugt er meget tydeligere i paletten end den var i næsen. Den er meget markant. Man smager også friske grønne æbler, der også tilfører lidt syrlighed. Bag de lette og friske smagsnuancer fremkommer lidt mørkere smagsindtryk. Efter et par mundfulde bliver smagen af nødder og mælkechokolade tydeligere. I baggrunden spores lidt sødme og vanilje. De 45% vol alkohol er mere fremtrædende i smagen, og giver er godt spark.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne dram. I starten er en god varme fra alkoholen, som dog relativt hurtigt aftager. Der er ikke meget syrlighed at spore, men kun et lille strejf på tungespidsen. De mørkere nuancer kommer mere til sin ret i eftersmagen. Der smages også her mælkechokolade og nødder. Igen smages vanilje og egetræ i baggrunden, der følges op med en smule bitterhed og lidt stærke krydderier. Man kommer også her til at tænke på læder.

Hvad siger producenten:

“American Oak. 22 year old vintage from 1995. Distilled 26/10/1995 Approved: 28/07/2016 Bottled: 2017 “

Konklusion:

Det er en fantastisk whisky. Den har meget at byde på. Man bliver trukket igennem lette, syrlige noter, videre til mørke og tungere nuancer, og slutter af i let bitterhed og krydderier. Det giver en god kompleks oplevelse. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner, og det er den bestemt værd. Det er svært at finde en 22 årig kvalitets whisky til under 500 kroner. Finder man den på hylden hos sin whisky-handler, så skal den købes med hjem. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenrothes 1995 American Oak 2017 vintage er, at det er en whisky, man bør have i sin whiskysamling.

4/5 (1)