Røg over Sall – Tørverøget ale

Røg over Sall – Collab med Sall whisky

Røg over Sall er en engelsk strong ale på 8,6% vol. Den er brygget af det danske bryggeri Humleland. Øllen er kommet til i samarbejde med det danske destilleri Sall Whisky Distillery. Der er brugt byg fra markerne omkring destilleriet, og det er røget med tørv fra Moseby. Øllen har en bitterhed på 40 IBU, og der er anmeldt en fra aftapning batch #329.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #333

Anmeldelse af Røg over Sall

Næse:

Der duftes røg, så snart øl-dåsen åbnes op. Det er en røg som tiltager mens øllen skænkes, og er ganske kraftig når man dufter til øllen. Langsomt aftager røgen en anelse, og der bliver plads til andre dufte. Der følges nu op med tydelig sødme fra malten. Sødmen bliver mere og mere tydelig, i takt med at røgen aftager. Bag først røgen og siden sødmen, gemmer sig en snert af karamel. Det fornemmes, at der er en del alkohol i øllen, uden den forekommer sprittet.

Røg over Sall

Røg over Sall

Palette:

Ganske som i duften, så er røgen også først meget tydelig, når der smages på øllen. Også i smagen aftager dette gradvist imens sødmen efterhånden tiltager. Noterne af karamel er en del tydeligere i smagen. Ligeledes opleves nu tydelig humle, der tilføjer en del bitterhed og tørhed til øllen. Dette er med til at holde den kraftige maltsødme en anelse tilbage. De 8,6% vol. alkohol er mærkbare i munden, men heller ikke her er øllen sprittet.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne røgede øl. Humlen dominerer i eftersmagen, og giver tydelig bitterhed og tørhed på tungen. Momentvis kommer maltsødmen og lidt karamel igennem humlen. Røgen er næsten helt væk i afslutningen, og opleves kun som et fjernt minde om bål. Munden tørrer slutteligt helt ud, og lidt noter af frisk citrus ligger tilbage på tungen.

Hvad siger producenten:

Dette er frugten af den første collab mellem Humleland og Sall Whisky Distillery. Skabt af byg fra vores marker tæt på destilleriet i Sall og tørv fra Moseby. Sammen har vi skabt en engelsk strong ale med skønt røget præg.”

Konklusion

Dette er en god øl. Nu er jeg så også fan af de tyske øltyper rauchbier. Jeg har selv brygget et par stykker i min tid som håndbrygger. I denne øl er der fin harmoni mellem røg, sødme og bitterhed. Særligt interessant er det, at røgen først dominerer, hvorefter sødme og bitterhed tager over. Det er en fornemmelse jeg også har oplevet i røget whisky, hvor man nærmest bliver “røg-blind”, efter et par nip. Man kan købe denne øl for omkring 45,- kroner. Kan man lide røget whisky eller røget mad, så kunne dette godt være et bud på en øl, som man vil kunne lide. Som med spontan-gæret øl, så vil en røget øl dog kræve lidt tilvænning, inden man syntes det er rigtigt godt. Konklusionen på denne anmeldelse af Røg over Sall er, at som fan af rauchbier, og røg som sådan, så falder denne øl virkelig i min smag.