Kilchoman Sanaig – Islay Single Malt Scotch Whisky

Kilchoman Sanaig – ex-sherry og ex-bourbon fad

Kilchoman Sanaig er en whisky på 46% Vol. Whiskyen er produceret på Kilchoman Distillery, der er et af Skotlands destillerier på Islay. Whiskyen har lagret på en kombination af ex-bourbon fad og ex-sherry fad. En stor del af ex-sherry fadene har tidligere indeholdt Oloroso sherry. Det vides ikke hvor længe whiskyen har modnet på de respektive fad, da den kommer uden aldersangivelse. Det fremgår af flasken, at whiskyen ikke er tilsat kunstig farve, og der er heller ikke brugt kølefiltrering under produktionen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #346

Anmeldelse af Kilchoman Sanaig

Næse:

Næsen rammes først af tydelig røg. Det rød som leder tankerne i retning af aske, og en pejs med helt tørt brænde. Når man har tilpasset sig til den markante røg, så kommer andre noter mere frem. Der duftes nu også rosiner og svesker. I baggrunden anes en let note af citrus og nyslået græs. Efter nogle minutter i glasset, kommer en note af frugtbolcher og modne solbær en anelse frem. Alkoholen er ikke at mærke i duften.

Kilchoman Sanaig

Kilchoman Sanaig

Palette:

Ganske som i duften, så er røg det første som smages. Det er røg som man kender det fra de skotske destillerier på Islay. Som i næsen er det pejs og aske som kommer frem. Sødmen fra svesker og rosiner trænger hurtigt frem igennem røgen. Sammen med røgen virker det næsten som den smag, der er i røget bacon eller røget skinke. En anelse bitterhed dukker op efter et par nip til drammen, og med sig er en let smag af egetræ. I baggrunden anes svagt lidt frisk frugt og lidt mælkechokolade. Alkoholen er heller ikke tydelig i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Sødmen fra de tørrede frugter findes stadig i munden. Momentvis opleves lidt stærk kanel på tungen. Bitterheden fra egetræ er mere fremtrædende i afslutningen, hvilket også giver en lidt tør fornemmelse i munden. Hele eftersmagen pakkes ind i et tæt lag af markant tør røg. Man efterlades med et minde om bål og lidt mælkechokolade, mens man mærker varme fra 46% vol alkohol i svælget.

Hvad siger producenten:

Sanaig, named after an inlet on Islay’s rugged Atlantic cost, is a vatting of Kilchoman matured in both sherry and bourbon barrels. This sherry cask scotch whisky is matured in a high proportion of oloroso barrels, imparting a balance of dried fruits, dark chocolate and rich peat smoke into the spirit.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftigt whisky. Kan man lide Islay whisky, hvor røgen er dominerende og et bærende element, så er dette et sikkert valg. Er man nybegynder i kraftigt røget whisky, så skal man kigge andre steder hen, og ikke lade sig “snyde” af lagringen på ex-oloroso sherry fad, for det er en smule nedtonet i oplevelsen. Det bliver dog tydeligere efterhånden som man kommer ned i flasken, og den har været åbnet i nogle måneder. Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner. Konkurrencen i dette prisleje er hård, og man kan købe mange gode aftapninger for pengene. Denne whisky er fint på niveau med mange af dem. Konklusionen på denne anmeldelse af Kilchoman Sanaig er, at dette er en glimrende ung whisky, hvor røgen dominerer og sherry-noterne er bedre gemt.

3.5/5 (2)