Kilkerran Heavily Peated – Peat In Progress 1

Kilkerran Heavily Peated – Batch #1

Kilkerran Heavily Peated er en whisky på 59,3% Vol fra det skotske Glengyle Distillery. Destilleriet er beliggende i Campbeltown regionen. Whiskyen har modnet på ex-bourbon fad, og ex-sherry fad. Disse mixes med forholdet 55% ex-bourbon fad og 45% ex-sherry fad. Whiskyen kommer uden aldersangivelse. Dette er den første udgivelse af deres kraftigt røgede serie. Den kaldes også “Peat In Progress” eller kun PIP. Den er aftappet ved fuld fadstyrke den 20/2-2019, og den har flaskekode 19/062. Whiskyen er ikke kølefiltreret, og der er heller ikke tilsat farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #273

Anmeldelse af Kilkerran Heavily Peated

Næse:

Der duftes røg med det samme, men det er ikke en voldsom kraftig røg. Det er en røg som den man kender fra naboen, der har smidt en skinke på grillen inde ved siden af. Der duftes samtidig en let syrlig note, der leder tankerne hen i retning af yoghurt med frugt. Efter lidt tid i glasset kommer en smule maltsødme frem. Efterhånden kommer vanilje og karamel frem i duften. Ligeledes fornemmes lidt tørrede rosiner. Der ligger en snert aroma af kokos og lakrids i baggrunden. De 59,3% vol er, imponerende nok, ikke markante i duften. Lidt vand forstærker dog de generelle duftindtryk. Når flasken har været åbnet i nogle måneder, bliver duften af vanilje gradvist mere og mere tydelig.

Kilkerran Heavily Peated

Kilkerran Heavily Peated

Palette:

Der er mere bid i alkoholen fra fadstyrken i paletten. En smule vand nedtoner fint dette. Faktisk kan den tage en del vand uden at miste smag. Røgen er også tydelig i smagen, og går i retning af aske. Når munden har tilpasset sig røgen, så kommer der hurtigt andre smagsindtryk frem. Der smages nu tørrede frugter som rosiner og dadler. Ligeledes fremtræder vanilje og karamel tydeligere og tydeligere. Ganske som i næsen, så mærkes lidt kokos og lakrids i baggrunden. Efter et par nip til whiskyen mærkes lidt egetræ også i smagen. Der mærkes en anelse bitterhed på tungen. Der er fin maltsødme over hele smagsbilledet. Tid i glasset får virkelig drammen til at vågne op.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne Campbeltown single malt whisky. Der smages tørrede frugter. Igen er det rosiner og dadler. Vanilje og karamel er også stadig tydelige. I kombinationen med røgen, ledes tankerne hen på pibetobak. Der mærkes kortvarigt lidt peber på tungen. Egetræ bliver efterhånden tydeligere og tydeligere, og der opstår en lidt tør og bitter fornemmelse på tungen. Man efterlades med en smag af mælkechokolade og sød lakrids i munden, og man mærker varme i mund og svælg.

Hvad siger producenten:

Opens up to reveal citrus notes, vanilla cheesecake, rhubarb and custard sweets with delicate peat smoke. Freshly baked Bramley apple pie and sweet salted caramel. The peat is prolific yet well integrated. A fresh coastal influence evokes memories of a blustery, busy, sea sprayed harbour. Notes of toasted oak and pencil shavings give way to a lasting sweet, fruity peat smoke.

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky. Nuvel, den bærer præg af at være ung, men den har stadig meget at byde på. Den rammer et “sweet-spot” mellem ex-bourbon og ex-sherry fad, som virkelig falder i min smag. I kombination med røgen, så er det vrikelig en interessant oplevelse. Jeg var heldig at finde flasken til 480,- kroner, men den er noget dyrere nu. Jeg købte 2 flasker, og det er jeg glad for. Jeg har tidligere anmeldt Kilkerran Work In Progress 1 her på bloggen, og jeg må nok sige, at denne Peat In Progress tiltaler mig mere. det bliver spændende at følge udviklingen til færdigt produkt. Konklusionen på denne anmeldelse af Kilkerran Heavily Peated Peat In Progress 1 er, at hvis dette er startstedet, så er der virkelig meget at glæde sig til, når det færdige produkt kommer i handlen.

4/5 (1)