Lagavulin 8 Year Old – Limited 200th Anniversary Edition

Lagavulin 8 Year Old – Destilleriets 200 års fødselsdag

Lagavulin 8 Year Old er en whisky på 48% Vol. Whiskyen er produceret på Islay, og den er flasket på det skotske destilleri Lagavulin Distillery. Distilleriet er ejet af Diageo, og denne dram er udgivet i anledning af fejringen af destilleriets 200 års fødselsdag. Hensigten med denne whisky er at ramme så tæt på den oplevelse som whisky skribenten Alfred Barnard kaldte “Exceptionally fine” i 1886. Jeg var heldig at se et “ja tak” tilbud i den lokale SuperBrugsen til 249,- kr. Der var tre flasker til salg, og jeg var den eneste der havde sagt “ja tak”. Jeg tilbød at købe alle tre flasker for 650,- kr., og det accepterede brugsuddeleren. Whiskyen har lagret 8 år på genfyldte ex-bourbon fad af amerikansk eg,  og den er ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #287

Anmeldelse af Lagavulin 8 Year Old

Næse:

Næsen mødes først af kraftig røg, når glasset nærmer sig. Det er rød som den man kender fra et bål eller en pejs. Når næsen har tilvænnet sig røgen, så kommer en let syrlig, næsten vinøs note frem. Det minder lidt om hengemt syrlig citrusfrugt. Der er en smule mineralsk udtryk i næsen, næsten saltet til tider. Der kommer fterhånden en smule vanilje og karamel frem fra baggrunden. De 48% vol alkohol er ikke tydelige i næsen.

Lagavulin 8 Year Old

Lagavulin 8 Year Old

Palette:

Røgen er det første som man rammes af, når der smages på denne Islay single malt whisky. Også her er det røg som den man kender fra et bål eller en pejs. Sødme er herefter tydelig. Det er en honningsødme, der fint følges op af sødme fra karamel. Der smages vanilje i baggrunden. Efter et par nip til glasset, fremkommer citrusnoter, som også var i duften. Der smages citron og lime. Der er en maltsødme og snert af lakrids, der en gang imellem kigger frem fra baggrunden. Ligeledes er den maritime note og letsaltede smag også at finde. Alkoholen gør sig ikke bemærket i smagen.

Afslutning:

Der er kort afslutning på denne whisky. Der smages stadig lidt citrusfrugter. Dette aftager hurtigt, og vanilje og karamel bliver tydeligere. For første gang mærkes lidt krydderier på tungen, og stærk peber giver en let prikkende fornemmelse. Smagen fra egetræ kommer efterhånden mere og mere frem. Der smages en smule mint på spidsen af tungen. Det hele er pakket ind i fin røg igennem hele afslutningen. Man efterlades med en smule mælkechokolade og søde appelsiner i munden.

Hvad siger producenten:

“This bicentenary limited edition is magnificently full-on in flavour – a celebration of the people and craft that make Lagavulin great.”

Konklusion:

Dette er en god whisky, det skal der ikke herske tvivl om. Man kan godt smage at det er en ung og spændstig whisky, der har lidt spræl i sig. Det gør dog intet, for kombinationen af røg, citrusfrugt, vanilje og karamelsødme, der er pakket ind i et let maritimt udtryk, gør helhedsoplevelsen ganske god. Lagavulin 16 Year Old har langt mere bund og fylde, hvorimod denne dram virker mere frisk og frejdig. Whiskyen er nu blevet fast bestanddel af destilleriets sortiment, og den koster omkring 450,-. Det er næsten samme pris som den 16 årige storebror. Det er to forskellige typer af whisky, og de er begge gode, på hver sin måde. Konklusionen på denne anmeldelse af Lagavulin 8 Year Old er, at den 16 årige storebror skal passe på, ikke at blive overhalet indenom, af den 8 årige lillebror.

4/5 (1)