Laphroaig 10 Year Old – Islay Single Malt Scotch Whisky

Laphroaig 10 Year Old – Ex-bourbon fad

Laphroaig 10 Year Old er en whisky på 40% vol. Whiskyen er produceret på det skotske destilleri Laphroaig Distillery, der ligger på Islay. Whiskyen har lagret 10 år på ex-bourbon fad. Den er fremstillet med brug af kølefiltrering. Denne flaske kommer fra Batch L0 317 SB1 2274 10.04

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #413

Anmeldelse af Laphroaig 10 Year Old

Næse:

Røg er det første duftindtryk, der kommer op fra glasset. Det er en tydelig duft af røg fra et bål i kombination med tør aske. Momentvis opleves det også som brændt gummi. Når næsen har tilvænnet sig røgen, kommer lidt lettere noter frem fra baggrunden. Der duftes maltsødme, med et tydeligt strejf af citrusfrugt. Når drammen har stået i glasset i nogle minutter kommer lidt vanilje frem i næsen. Når man også har smagt på drammen anes et lidt medicinsk udtryk. De 40% Vol. alkohol er ikke af mærke.

Laphroaig 10 Year Old

Laphroaig 10 Year Old

Palette:

Ganske som i duften er røg også det første man smager. Der smages tydeligt tør aske, som man kender det fra et udbrændt bål. Der er et let medicinsk udtryk, der leder tankerne i retning af det man kender fra plaster. Når man er kommet igennem røgsløret kommer malt- og vaniljesødme gradvist mere og mere frem. Et strejf af citrus anes i baggrunden. Efter et par nip til drammen anes en smule bitterhed, hvilket minder lidt om revet skal fra en citron. Heller ikke i smagen mærkes alkoholen i denne Islay whisky.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Bitterheden er mere markant i eftersmagen, og sammen med smag af citrus, forstærkes oplevelsen af revet citronskal, der også var til stede i smagen. Gradvist overtager maltsødmen mens lidt vanilje lejlighedsvist kommer frem. En fornemmelse af stærk kanel mærkes kortvarigt på tungen, men det er hurtigt væk igen. Munden tørrer gradvist ud, og man efterlades med en fornemmelse af tør aske i mund og svælg.

Hvad siger producenten:

“It’s aged for ten years, and distilled following the traditions laid down over the last 200 years by a succession of passionate and skilled master distillers. This is a truly classic single malt Scotch, made from malted barley which is first cold-smoked and then dried over a peat fire. The smoke from the unique Islay peat gives Laphroaig its particular rich flavor. This peated whisky is renowned for its bold, smoky taste, followed by a hint of seaweed and a surprising sweetness. Full-bodied with a long finish, it truly embodies the quintessential Laphroaig character.”

Konklusion:

Dette er en ganske fin whisky. Kan man lide kraftigt røget whisky, så er dette et godt bud på et godt køb. Den tilbyder ikke den store kompleksitet, men er stadig interessant nok. Nuvel, er man nået et stykke ind i sin whisky rejse, så er drammen måske lige simpel nok, men har man blot brug for en hverdags-røgbombe, så er den stadig fin nok. Man kan købe en flaske for omkring 350,- kroner. Jeg fandt denne flaske på tilbud tilbud til 260,- kroner, og med den pris er det bare at købe en flaske eller to. Konklusionen på denne anmeldelse af Laphroaig 10 Year Old er, at den gør det godt som kraftigt røget hverdagsdram.

3/5 (1)