Laphroaig Quarter Cask – double matured

Laphroaig Quarter Cask – ex-bourbon og quarter cask

Laphroaig Quarter Cask er en whisky på 48% vol. Laphroaig Distillery er et af Skotlands destillerier på øen Islay. Destilleriet er under Beam Suntorys portefølje. Whiskyen er dobbelt modnet. Først har den lagret på ex-bourbon fad. Herefter lagrer den i en periode på quarter cask fad. Whiskyen er fremstillet uden kølefiltrering. Den kommer uden aldersangivelse på flasken, og betragtes der som en NAS whisky.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #358

Anmeldelse af Laphroaig Quarter Cask

Næse:

Røg kommer op som det første, når næsen nærmer sig glasset. Det er en røg, som man forventer det i sådan en dram, hvor medicinske røg-noter er fremtrædende. Det dufter næsten, som når man åbner en pakke med de gammeldags plastre med lærred på. Når whiskyen har stået nogle minutter i glasset kommer noter af vanilje og sødmefuld honning frem. I baggrunden fornemmes efterhånden en strejf at mynte og en smule trposik frugt, med en snert af citrus.. Man mærker ikke alkoholen i næsen.

Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig Quarter Cask

Palette:

Ganske som i duften dominerer røgen også i smagen. Det er tydelig røg, som man kender det fra et nystartet bål. Der følges op med en smag, hvor man tænker på hav og flintesten, med en let-saltet fornemmelse i monden og på læberne. Når man har vænnet sig til røgen, så kommer lidt andre nuancer frem. Vanilje og karamel bliver gradvist tydeligere. I baggrunden fornemmes lidt sødmefuld citrusfrugt, mens et strejf af peber giver lidt prikken på tungen. Alkoholen er tydeligere i smagen, men denne Islay whisky har ikke behov for vand.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Der smages nu tydeligt vanilje og karamel. En smag at egetræ følges op af let bitter note, der leder tankerne i retning af det man kender fra lakridsrod. I baggrunden opfanges momentvis lidt noter af citrusfrugt. Hele eftersmagen pakkes ind i et tydeligt lag af røg, hvor de maritime og mineralske noter tydeligt er til stede. Der mærkes varme fra de 48% vol alkohol i mund og svælg.

Hvad siger producenten:

“This expression offers an irresistible doubling of flavour due to the double maturation in two casks made of American oak. Still-maturing whisky from our standard ex-bourbon barrels is transferred to quarter casks and left to rest in our warehouse just a stone’s throw from the Atlantic shore. This process represents Laphroaig breathing new life into a once-defunct tradition: the use of the smaller cask size, which ensures increased contact with the oak, creating a soft and velvety edge to complement Laphroaig’s distinctive peatiness. On the nose the sensation is toffee and caramel, caused by the vanillas and tannins of the American oak, plus a dryness from the wood oil. The finish is long and alternates between this sweetness and smoke.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Hvis man kan lide røget whisky, og i særdeleshed whisky fra Laphroaig Distillery, så er dette et godt bud på et fornuftigt køb. Der er ikke voldsom meget dybde og tyngde i drammen, og den er klart båret frem af sin tydelige og karakteristiske røg. Forventer en kompleks dram, så skal man se andre steder hen. Man kan købe en flaske for omkring 400,- kroner, og til den pris er det en ganske god oplevelse, hvis man er et “peat-head” som jeg. Konklusionen på denne anmeldelse af Laphroaig Quarter Cask er, at den ikke er voldsom kompleks, men en fin hverdags-dram, der er båret frem af sin markante røg.

3/5 (1)