Lochlea First Release – Single Malt Scotch Whisky

Lochlea First Release – Ex-bourbon og ex-PX fad

Lochlea First Release er en single malt whisky på 46% Vol. Whiskyen er produceret på Lochlea Distillery i Lowland regionen i Skotland. Som navnet antyder er dette deres første udgivelse, eller “Inaugural Release”. Whiskyen har lagret på first fill ex-bourbon dad first fill ex-sherry fad, der tidligere har indehold Pedro Ximenez sherry. Det vides ikke hvor længe den har lagret på disse fad, da aftapningen kommer uden aldersangivelse. Destilleriet begyndte at destillere i 2018, og denne flaske er sendt på markedet i 2022, så 3 år er et ganske fornuftigt bud.Der er afttappet i alt 7385 af denne første whisky fra destilleriet. Halvdelen er sat til salg i UK den 25. januar 2022, og resten er sat til salg på 10 andre markeder i Europa og Nordamerika. Som altid er disse første aftapninger efterspurgt, men jeg var heldig at finde en dansk webshop, hvor man kunne forudbestille udgivelsen. Whiskyen er aftappet uden brug af kølefiltrering, og der er ikke tilsat kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #400

Anmeldelse af Lochlea First Release

Næse:

En let duft af tørrede rosiner kommer op af glasset som det første. Denne duft ændrer sig gradvist til at minde mere og mere om kokos. Bagved ligger en note af revet skal fra citrusfrugter og nyslået græs. Når drammen har stået i glasset i nogle minutter kommer lidt honning og blomster frem. Når man også har smagt på denne Lowland whisky, fornemmes svagt også lidt vanilje og karamel. Alkoholen mærkes i næsen, og den forekommer en anelse sprittet.

Lochlea First Release

Lochlea First Release

Palette:

Alkohol smages som det første, men det aftager hurtigt. Et par dråber vand kan forsigtigt tilsættes, da den ikke tåler meget, for at blive udvandet. Der mærkes hurtigt stærk ingefær og wasabi på tungen, der givet et kraftigt første indtryk. Langsomt kommer honning- og vaniljesødme frem i smagen. I baggrunden opfanges en snert af karamel og rosiner. Momentvis opleves en smule egetræ og citrus i smagen.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne whisky. Stærk Ingefær og wasabi smages stadig, men aftager gradvist. Momentvis erstattes det af en smag af friske mynteblade. En smule bitterhed kommer frem. Sammen med bitterheden fremkommer lidt kokos, der også var at finde i duften. Smagen aftager mens sødmen fra rosiner og honning ligger sig i munden. Men efterlades med et strjf af lakridsrod, inden munden tørrer helt ud.

Hvad siger producenten:

“For us, on the nose it is bursting with fresh orchard fruit and zesty orange, with vanilla fudge and a lovely cereal note in the background. The palette is rich and sweet with burnt caramel and hazelnuts with a medium mouth coating to finish while still holding on to that fruit.”

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky. Kan man lide ung whisky, der er tydelig frisk og sprudlende, men ikke har meget tyngde, så er dette et godt valg. Er man mere til whisky med alder og mere dybde, så skal man se andre steder hen. Jeg gav 579,- for en flaske, da den den blev udgivet. Som et første skud fra et nyt destilleri, er det umiddelbart en fair pris, da de ofte er i relativ høj kurs hos nysgerrige entusiaster. Som første forsøg er det fint, og det bliver uden tvivl spændende at følge destilleriets videre færd. Det er sikkert ikke sidste gang jeg forsøger med en flaske fra dem på min whisky rejse. Konklusionen på denne anmeldelse af Lochlea First Release er, at den som forventet fremtræder meget ung, men den viser fine takter til fremtidige aftapninger.

3/5 (1)