Smoked Peated Islay No. 1 – Scotch BA Imperial Stout

Smoked Peated Islay No. 1 – Lagret på røget whisky fad

Smoked Peated Islay No. 1 er en fadlagret Imperial Stout på 12% vol. Den er brygget på det hollandske Moersleutel Craft Brewery. Denne øl har lagret på en række fad, der tidligere har indehold røget skotsk whisky fra Islay. Det fremgår på dåsen, at den blandt andet har lagret på fad fra Islay destillerierne Laphroaig Distillery og Bunnahabhain Distillery. Der står ikke noget om, hvor længe øllen har modnet på disse aflagte skotske fad.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #414

Anmeldelse af Smoked Peated Islay No. 1

Næse:

Sødme fra mørk malt kommer op fra glasset som det første. Hurtigt kommer noter fra sødmefulde svesker og rosiner efter. Når øllen har stået i glasset i nogle minutter begynder karamel og vanilje at blive tydeligere i duften. Ligeledes bliver duften vinøs, som man kender det med øl, der har lagret længe både i fad eller flasker. En duft fra egetræ fornemmes svagt i baggrunden. Når man også har smagt på øllen, så opfanges noter af grillet røget skinke i næsen. De 12% Vol alkohol er ikke tydelige i duften.

Smoked Peated Islay No. 1

Smoked Peated Islay No. 1

Palette:

Sødmen rammer smagsløgene som det første, når man tager en mundfuld af denne fadlagrede øl. Som i duften, er søde rosiner og svesker også at finde i smagen. Den mørke malt, og en let bitterhed, giver en fornemmelse af kaffe i munden. Efter et par mundfulde fremkommer fjerne, noter der minder om røg. Sammen med sødmen ledes tankerne i retning af grillet skinke. En smagsoplevelse man også kan få med whisky fra blandt andet Islay. Alkoholen er ikke at finde i smagen.

Afslutning:

Der er en lang eftersmag på øllen. Sødmen har lagt sig som et lag i hele munden og på tungen. Det kan minde lidt om det man kender fra at have spist sød finsk lakrids. Momentvis fremkommer stadig fjerne noter af lidt røg, som man kender det fra skorpen på grillet kød. En smag af kokos kommer momentvis frem i afslutningen, mens en tiltagende bitterhed træder ind. Fornemmelsen af kaffe bliver tydeligere, efterhånden som munden tørrer mere ud.

Hvad siger producenten:

“Smoked Peated Islay 1 & 2 are an ode to the isle of islay in Scotland where you can find the best peated whisky. This imperial stout has been aging on an array of different peated scotch barrels from several Islay. distilleries, including Laphroaigh and Bunnahabhain”

Konklusion

Dette er en god øl. Kan man lide en øl, der tilbyder kraftige og tunge smagsoplevelser, så er dette et godt valg. På trods af en kraftig profil, så øllen generelt blød og behagelig at drikke, og den har fået en fin påvirkning fra lagringen på blandt andet whiskyfad fra Laphroaig Distillery og Bunnahabhain Distillery. Er man mere til de lette øl, med en knap så tung profil som denne, så skal man se andre steder hen. Man kan købe en dåse 44 cl. til 110,- kroner. Det er mange penge for en øl, men det er også en øl, der fortjener lang tid i glasset, så man rigtigt kan fordybe sig i duft og smag. Konkurrencen er hård ved denne prissætning, og der er mange jævnbyrdige øl på markedet. Konklusionen på denne anmeldelse af Smoked Peated Islay No. 1 er, at det er ganske glimrende øl, med tydelig påvirkning fra de gamle Islay fad.