Mortlach 10 Year Old Omega – Signatory Vintage 2008/2019

Mortlach 10 Year Old Omega – Aftappet for whisky.dk (reklame)

Mortlach 10 Year Old Omega er en skotsk whisky på 56.3%. Whiskyen er fremstillet på Mortlach Distillery, som er et af destillerierne i Speyside regionen. Spritten er hældt ex-bourbon fad, med fadnummer #800089, den 13/3-2008. Den er så igen aftappet den 1/2-2019, hvilket gør whiskyen 10 år gammel. Flasken er sendt på markedet i forbindelse med afholdelse af Whiskymessen 2019, sammen med Bunnahabhain Staoisha 4 Year Old Alpha. Sammen udgør de sættet Alpha & Omega. Der er kun sendt 247 flasker til salg på markedet. Whiskyen er fremstillet uden kølefiltrering, og der er ikke brugt kunstig farve. Den er desuden aftappet ved fuld fadstyrke. Jeg har fået denne sample sponsoreret til anmeldelse her på bloggen fra whisky.dk.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #204

Anmeldelse af Mortlach 10 Year Old Omega

Næse:

Når man fører næsen hen i nærheden af glasset, så kommer en let duft af frugter frem som det første. Der duftes lidt søde æbler, og noget som minder lidt om umoden fersken. Efter nogle minutter kommer en fin duft af vanilje frem i glasset. Der opfanges momentvis frisk mynte i denne skotske whisky. Det høje alkohol indhold i denne cask strength aftapning, er ikke at mærke i duften. Et par dråber vand giver en fjern note af moden appelsin i glasset.

Mortlach 10 Year Old Omega - Sample

Mortlach 10 Year Old Omega – Sample

Palette:

Der er lidt mere alkohol i smagen, end der er i duften. Det er en smags sag, om man vll nedvande, da drammen ikke fremtræder sprittet i sit udtryk. Smagen er tydeligt præget af vanilje og karamelsødme. Der ligger en snert sødme fra honning i baggrunden. Efter et par nip til drammen, kommer et let mineralsk udtryk, hvor der kommer en smule kalket udtryk. Ligeledes mærkes momentvis lidt prikken fra stærk og frisk ingefær på tungen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Honningsødmen ligger fint i hele mundhulen. Samtidig mærkes stadig lidt stærk ingefær på tungen. Momentvis mærkes lidt mynte på tungespidsen. Munden tørrer en smule ud, og det mineralske udtryk, der også var at finde i smagen, kommer tydeligere frem. Man efterlades med et minde om vanilje, mækechokolade og lidt solmoden appelsin, inden munden tørrer helt ud.

Hvad siger producenten:

A classic whisky from Mortlach. A cracking complex, mellow dram, bottled by Signatory at cask strength at 10 years old – Distilled: 13/03/2008 – Bottled: 01/02/2019, matured in Bourbon Barrel cask #800089 and only 247 bottles – exclusively to Whisky.dk – Un-chillfiltered & Natural Colour”

Konklusion:

Dette er fornuftig whisky. Kan man lide klassisk bourbon lagret whisky, så er dette et glimrende bud, en dram man vil kunne lide. Whiskyen fremtræder generelt blød og imødekommende, på trods af det høje alkohol indhold, der er i denne fadstyrke aftapning. Samtidig er der en interessant kompleksitet, hvor jeg særligt finder det mineralske udtryk interessant. Et udtryk som ellers er mere kendt i whisky fra øerne, og særligt fra meget Islay whisky. Man kan købe en flaske for omkring 600,- kroner. Jeg fik denne 3 cl. sample af Ulrik, da jeg besøgte whisky.dk butikken i Sjølund. Konklusionen på denne anmeldelse af Mortlach 10 Year Old Omega er, at det er en fin Speyside whisky, med et lille twist fra øerne.

3/5 (1)