Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018 – Signatory Vintage 2008/2017

Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018 – Signatory Vintage fra Mortlach Distillery

Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018 er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen er fra Mortlach Distillery, der er et af Skotlands destillerier beliggende i Speyside regionen. Den er flasket af den uafhængige aftapper Signatory Vintage for Skjold Burne i Aalborg, og sælges under navnet “Aalborgmalten 2018”. Aftapningen er single cask whisky fra first fill ex-bourbon fad no. 800036. Råspritten blev destilleret den 13-03-2008, og whiskyen blev flasket den 06-10-2017. Selvom flasken er uden aldersangivelse, så er den lidt over 9 år gammel. Whiskyen er ikke kølefiltreret og uden kunstig farve. Jeg har fået flasken i fødselsdagsgave af min kone. Jeg er født i ’73, og denne flaske er nummer #73 af i alt 180 flasker.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #200

Anmeldelse af Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018

Næse:

Man dufter straks egetræ og mint, når man sætter næsen til glasset. Langsomt fortrænges denne aroma, og erstattes af friske og modne frugter. Man lugter tydeligt modne røde æbler. Fra baggrunden kommer der, efter lidt tid i glasset, en fin og let duft af vanilje i denne whisky. Når drammen har stået et stykke tid i glasset, så bliver vanilje duften tydeligere og tydeligere. Man mærke kun svagt alkoholen i duften.

Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018

Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018

Palette:

Alkoholen er kraftig i smagen, når man første gang tager en tår. Man kan med fordel nedvande en anelse, for at få de finere nuancer frem. Igen er tilstedeværelsen af egetræ meget tydelig i smagen, og man fornemmer en vis bitterhed i baggrunden. Ikke at det bliver for meget, men blot rigeligt til, at man ikke er tvivl om, at denne Speyside whisky har lagret på egetræ, og fået meget ud af det. Vaniljen bliver igen tydeligere efter et par mundfulde. Ligeledes kommer der langsomt en fin frugtsødme frem. Kombinationen af bitterhed, vanilje og en smule frugtsødme leder tankerne hen på mælkechokolade.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på whiskyen. Når man har nedvandet med et par dråber vand, er varmen fra alkoholen nedtonet en smule. Også her er egetræ og vanilje tydelig. Frugtsødmen ligger som et lille fint lag på tungen. Sødmen prikkes til af noget bitterhed. Man mærker samtidig stærke krydderier som kanel og peber på tungen. Tungen tørrer slutteligt en smule ud, og man sidder tilbage med en fornemmelse af moden frugt i munden. Ligeledes fornemmes en smule metallisk bi-smag.

Hvad siger producenten:

“Distilled at Mortlach Distillery 2008. Specially selected for Denmark 2017 #4”

Konklusion:

Denne whisky er ganske fin. Kan man lide egetræ, og tydelig påvirkning fra fadene, så er dette en glimrende dram. På trods af tydelig fad indflydelse, så virker whiskyen ung i sit udtryk. Den tilbyder ikke en voldsomt stor kompleksitet, men har dog stadig noget at byde på. Det er værd at bemærke, at whiskyen udvikler sig positivt i flasken efter åbning. Man kan købe en flaske af denne uafhængige aftapning for lige under 500,- kroner. Der findes mange gode flasker i det prisleje, og konkurrencen er hård. Konklusionen på denne anmeldelse af Mortlach 2008 Aalborgmalten 2018 er, whiskyen er fornuftig, særligt hvis man har tålmodighed til at vente på den åbner sig op.

3/5 (1)