Ola Dubh 12 – Highland Park Oak Aged Black Ale

Ola Dubh 12 – lagret i Highland Park 12 Year Old fad

Ola Dubh 12 er en fadlagret black ale på 8,0% vol. fra bryggeriet Harviestoun Brewery, der er beliggende i den skotske by Alva i Clackmannanshire. Bryggeriet laver flere øl som fadlagres i Highland Park Distilleriets aflagte tønder. Denne udgave af deres øl har lagret på fad fra Highland Park 12 Year Old. Denne flaske har Bottle No. #31876, og er flasket i april måned 2015.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #67

Anmeldelse af Ola Dubh 12

Næse:

Man dufter straks en kraftig indflydelse fra den mørke malt, der er brugt i denne øl. Det giver fine noter af mørk chokolade. Øllen giver en god sødme i næsen, der nærmest giver den et blødt og rundt udtryk. I baggrunden fornemmer man vanilje, som sandsynligvis stammer fra de aflagte Highland Park fad. Man fornemmer også en anelse mørke tørrede frugter som svesker og rosiner.

Ola Dubh 12

Ola Dubh 12

Palette:

Smagen er også ganske blød og rund. Den har en afdæmpet smag af de hårdt ristede malttyper, der benyttes i sorte øl som denne. Det giver de karakteristiske smagsnuancer af kaffe og chokolade. Også i smagen fornemmer man lidt vanilje fra fadet, samt rosiner og svesker. Man fornemmer en ganske svag bitterhed på tungen, som sikkert skyldes humlen. Der er ikke umiddelbar fornemmelse af alkohol fra de 8.0% vol i øllen.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på Ola Dubh 12. Man kan kortvarigt smage chokolade, der dog mere har karakter af mælke chokolade i eftersmagen. Der er også små noter af karamel og vanilje. Det hele toppes af med en let bitterhed, der ligger sig på tungen. Den bliver næsten lidt harsk til sidst. Slutteligt forekommer munden næsten tør.

Hvad siger producenten:

“This amazing brew has been aged in selected oak casks formerly used to mature Highland Park 12 Year Old Single Malt Whisky, adding complementary whisky notes to our chocolatey, bittersweet beer.

Konklusion

Denne øl imponerer ikke specielt meget. På trods af det mørke udtryk, så kan den næsten virke lidt for blid og blød. Man sidder med en fornemmelse af at, den burde kunne tilbyde noget mere, end den egentlig gør. Det gør oplevelsen med at drikke øllen lidt skuffende. Her må man sige at dens storebror Ola Dubh 21 Year Special Reserve er væsentligt bedre, men desværre også cirka dobbelt så dyr. Med en pris på omkring 50,- kroner, så er øllen alt for dyr. Man kan få andre, og væsentligt bedre øl med whisky, i dette prisleje. Konklusionen på denne anmeldelse af Ola Dubh 12 er, at den ganske enkelt ikke er pengene værd, og at den skuffer en anelse.