Ola Dubh 21 Year Special Reserve – fra 21 års fad

Ola Dubh 21 Year – lagret i Highland Park 21 Year Old fad

Ola Dubh 21 Year Special Reserve er en fadlagret black ale på 8,0% vol. fra Harviestoun Brewery, der ligger i Alva i Clackmannanshire i Skotland. Bryggeriet er kendt for deres øl som fadlagres i Highland Park Distilleriets aflagte whiskyfad. Denne udgave af deres øl har lagret på fad fra Highland Park 21 Year Old. Øllen i denne anmeldelse er Bottle No. #06309, og er flasket i april måned 2014.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #41

Anmeldelse af Ola Dubh 21 Year Special Reserve

Næse:

Den mørke malt er dominerende i duften. Det giver god fylde og sødme, uden det bliver for meget. I baggrunden opfanger man noter af vanilje, som uden tvivl stammer fra lagringen i Highland Park 21 Year Old whiskyfad. Man fornemmer en svag tilstedeværelse af mørke frugter som rosiner og svesker. Man tænker også lidt på mørk chokolade jo mere man dufter til øllen. Alkoholindholdet på 8,0% Vol er ikke at finde i næsen. Ligeledes opfanger man heller ikke humle. Man efterlades i stedet med et generelt blødt udtryk.

Ola Dubh 21 Year Special Reserve

Ola Dubh 21 Year Special Reserve

Palette:

Smagen er også præget af de mørke toner. Her fremkommer tydeligt smag af rosiner og svesker. Der er også en god sødme i øllen, der dog måske kan virke lidt for voluminøs. I baggrunden fornemmes et lille strejf af vanilje, som er det eneste der leder tankerne hen på lagring i whiskyfad. Der er i hvert fald ikke noget whisky af finde i smagen. Man finder heller ikke noget humle i paletten på øllen. De 8,0% Vol giver ikke meget bid af sig, når man har taget en tår.

Afslutning:

Der er en god lang afslutning på denne øl. Munden dækkes af et fint lag af de fine smagsnuancer. Her er det igen de mørke toner som dominerer. Det er tørret og mørk frugt, vanilje og chokolade. Det hele dækkes fint ind i en god maltsødme. Denne maltsødme, der lægger sig lag på lag i munden, bliver efter lidt tid næsten kvalmende. Efter lidt tid klinger dette dog af, og man opfanger faktisk en lille fin smag af egetræ på spidsen af tungen, inden munden slutteligt tørrer lidt ud.

Hvad siger producenten:

“Highland Park is made with the same enduring belief and integrity, to the same exacting standards, as it has been since 1798. That’s why it is the most respected single malt in the world, recently named “Distiller of the Year”. Like our friends at Highland Park, we at Harviestoun are passionate about quality. We hope you enjoy this Ola Dubh Special Reserve and you feel that our efforts to brew one of the world’s fines beers have been worthwhile.

Konklusion

Øllen er god, det skal der ikke være tvivl om. Den udstråler luksus på alle mulige måder. Det være sig i udseende og smagsoplevelsen. Og det er luksus, for øllen koster omkring 100,- kroner for de 33 cl. som er i flasken. Jeg syntes det er dyrt, for selvom øllen er god, så er den altså ikke 100,- kroner værd. Ikke at jeg har noget imod at bruge dette beløb på en øl, men så skal den alligevel op i en lidt højere klasse. For cirka det dobbelte beløb kan man jo få en ganske fin skotsk whisky, eksempelvis Highland Park 12 Year Old, og den holder altså længere end 30 minutter! Jeg var dog heldig at få øllen i gave, så det gør ikke helt så ondt. Konklusionen på denne anmeldelse af Ola Dubh 21 Year Special Reserve er, at pengene måske er bedre brugt på whisky.