Pittyvaich 30 Year Old – 2020 Special Releases

Pittyvaich 30 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Pittyvaich 30 Year Old er en skotsk whisky på 50.8% Vol. Flasken er del i Diageo’s serie “2020 Special Releases“, med tilnavnet “Rare By Nature”. Whiskyen er produceret på Pittyvaich Distillery, som lå i Speyside området, men nu har været lukket i flere år. Whiskyen er fremstillet i 1989 og har lagret på genbrugte ex-bourbon fad, og har efterfølgende fået en finish på first fill ex-bourbon fad. Den er aftappet ved fuld fadstyrke 30 år senere. Der er sendt 7056 flasker af denne aftapning på markedet. Jeg fået denne sample sponsoreret til anmeldelse her på whiskyblog.dk.

Besøg: Producentens hjemmeside

Anmeldelse #235

Anmeldelse af Pittyvaich 30 Year Old

Næse:

Honningsødme rammer næsen som det første, når den kommer hen til glasset. Der følges hurtigt op med duften fra modne tropiske frugter. Der duftes bananer, syltede ananas og en snert af modne ferskner. Langsom men sikkert kommer egetræ frem i duften. Der følger vanilje og mælkechokolade med. Vanilje og frugtsødme forstærkes jo længere tid whiskyen står i glasset. Man kan svært ane de 50.8% Vol alkohol, men den bliver ikke sprittet i aromaen. Vand kan tilsættes fter behov, og forstærker sødmen en lille smule.

Pittyvaich 30 Year Old 2020 Special Releases - Sample

Pittyvaich 30 Year Old 2020 Special Releases – Sample

Palette:

Alkoholen er en del tydeligere i smagen, men heller ikke her er den sprittet. Kan man lide højt alkoholindhold kan den sagtens drikkes uden vand. Lidt vand påvirker ikke smagen specielt. Sødem fra honning og tropisk frugt er at finde i smagen, ganske som den også var et finde i duften. En tydelig maltsødme er også fremme i smagen. Der mærkes noter af lidt stærk ingefær og friske urter. Der er let bitterhed til stede. Kombinationen mellem maltsødmen, urterne og bitterheden leder tankerne i retning af det man kender fra øl.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Ingefær og krydderurter i tydelige i begyndelsen. Der følges op med lidt bitre noter fra egetræ. Efterhånden kommer vanilje og mælkechokolade mere frem i smagen. Der mærkes momentvis en smule prikken på tungen fra lidt stærk kanel. Munden tørrer slutteligt en anelse ud, og man efterlades med varme i mund og brystkasse fra denne cask strength aftapning.

Hvad siger producenten:

This elusive 1989 Pittyvaich from the last remaining stocks is the first ever to be finished in first-fill ex-bourbon casks. This finely crafted finishing has brought an exotic, rich vanilla sweetness to the light, creamy, fruity aromas and flavours of a less well known Speyside gem, until now familiar only to a knowledgeable few.”

Konklusion:

Dette er en god og interessant whisky. Kombinationen mellem malt- og frugtsødme, med ingefær, krydderurter og bitterhed luner virkelig hjertet på en gammel øl-entusiast. Det er noter som er at finde i mange øl, og at man nu finder det i en whisky, er en spændende aha-oplevelse. Det er selvfølgelig også altid sjovt at smage whisky fra et lukket destilleri. Man får så til gengæld også lov til at betale cirka 4300,- for en flaske, for at få den oplevelse. Med kun 7056 flasker og en pris på dette niveau, er det nok de færreste, der får lov til denne oplevelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Pittyvaich 30 Year Old 2020 Special Releases er, at det i sandhed er en whisky som lever op til temaet “Rare By Nature

4/5 (1)