American Pale Ale – Dew & A Brew fra Randers

American Pale Ale – brygget med gær fra Tullamore Dew

American Pale Ale på 5,1% Vol. kommer fra Randers Bryghus, der er beliggende i Randers i Jylland. Øllen er brygget med gær fra den traditionelle Tullamore Dew fra Irland. Efterfølgende er den lagret på fad fra selvsamme destilleri. Øllen er en del af en serie bestående af tre forskellige øl, der kaldes Dew & A Brew serien. Serien består også af en Irish Red Ale og en Smoked Porter. På flasken står at øllen har en IBU (bitterhed) på 41, og EBC (farve) på 11. Serien udgives som begrænset limited edition.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #35

Anmeldelse af American Pale Ale

Næse:

Man mærker straks en god tilstedeværelse af humle i denne øl, første gang man dufter til den. Man Opfanger god bitterhed i næsen. Dette toppes af med fine noter af blomst og citrus noter i duften. Når man trænger igennem den umiddelbare duft af humle, så fornemmer man en smule maltsødme i næsen, men den er dog begrænset. Umiddelbart er der heller ikke noget som antyder lagring på whiskey fad eller brygning med whiskey gær.

Randers Bryghus American Pale Ale

Randers Bryghus American Pale Ale

Palette:

Også smagen på øllen er umiddelbart præget af god humle, ganske som forventet i denne kategori af øl. Der er en god afbalanceret bitterhed. Man kommer til at tænke på blomster og citrusfrugter når man smager øllen. Der er også en smule maltsødme og spore i paletten. Kombinationen leder lidt tankerne hen på althea bolsjer, som man købte for år tilbage. Der fremkommer en speciel nærmest metallisk smag som jeg ikke kan genkende fra andre øl, jeg har smagt. Det kan muligvis være whiskey gæren, der spiller ind.

Afslutning:

Der er ikke den helt lange afslutning på denne øl. Munden bærer også i eftersmagen præg af bitterhed fra humlen. Munden tørrer langsomt ud – en fornemmelse man også kender fra whisky, hvor fadet har gjort indflydelse. Også her er en lidt metallisk bi-smag, som gør oplevelsen lidt speciel.

Hvad siger producenten:

“Til de humleelskende øldrikkere er her en APA med kant, da brygget er gæret på whiskeygær sendt til os fra Tullamore destilleriet Irland.

Konklusion

Denne American Pale Ale er ikke den bedste jeg har smagt, men den holder sig dog fint indenfor genren. Der fremkommer en smag, som jeg ikke mindes at have smagt tidligere i nogen øl, og jeg har efterhånden været igennem en del. I skrivende stund har jeg et stykke over 1000 unikke øl på Untappd, så det er trods alt en del. Øllen kan købes for omkring 25,- kroner, og det mener jeg godt man kan ofre på øllen. Det er den trods alt værd, men man kan få mange andre fine øl i det prisleje. Øllen er dog interessant idet den er brygget med whiskey gær, hvilket jeg ikke har oplevet før. Hvis det til gengæld er det, som er med til at trække helhedsindtrykket ned, så er det jo ikke en fordel. Konklusionen på denne anmeldelse af American Pale Ale fra Randers Bryghus, er øllen ikke imponerer, men den er dog et bekendtskab værd.