Skolder Edition 2 – Dragon of The North

Skolder Edition 2 – med whisky og fadlagring

Skolder Edition 2 Dragon of The North er en ale på 6% Vol fra det danske bryggeri Bryggeriet Frejdahl. Denne udgave er tilsat den skotske single malt whisky Dragon Legend fra Highland Park Distillery. Øllen har herefter lagret i 12 måneder på fad, der tidligere har indeholdt selvsamme whisky. I øllen er der brugt humletyperne Herkules og Cascade. Ganske som sin forgænger Skolder Viking Voyage, er dette en Limited Edition, der sendes på markedet i begrænset oplag.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #217

Anmeldelse af Skolder Edition 2

Næse:

Man dufter straks mørk malt. Det giver en let brændt duft. Der kommer hurtigt en fin maltsødme frem. Efterhånden bliver sødme fra brun sukker og karamel tydeligere. Efter et have smagt på øllen, kommer kaffe og mørk chokolade frem i duftbilledet. Der fornemmes en smule vanilje i baggrunden, der godt kan lede tankerne i retning af det man kender fra whisky og whiskyfad. Man mærker ikke alkoholen i denne fadlagrede øl, og humlen er ligeledes ikke specielt tydelig.

Skolder Edition 2 - Dragon of The North

Skolder Edition 2 – Dragon of The North

Palette:

Maltsødmen er også det første man stifter bekendtskab med, når der smages på øllen. Igen er der letbrændte noter fra den mørke malt i øllen. Hurtigt smages karamel og vanilje. Der er en smule bitter note, og en smag som den der findes i kaffe og mørk chokolade. Bitterheden kan komme fra humlen, men kan også komme fra både hårdt ristet malt, men også fra de 12 måneders lagring på brugte whiskyfad. Umiddelbart smager whiskyen ikke igennem, og alkoholen er heller ikke tydelig.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på øllen. Sødmen fra malten aftager gradvist. Karamel og vanilje bliver tydeligere. Dette går over i en smule bitter fornemmelse i munden, og der mærkes en tørhed, som man også kan opleve med whisky. Der mærkes lidt varme fra alkoholen, der giver afslutningen et lille løft. Slutteligt tørrer munden helt ud, og man efterlades med et minde om kaffe og mørk chokolade.

Hvad siger producenten:

“Denne udgave af Skolder er en øl udviklet specielt til at passe med en Highland Park Dragon Legend whisky. Øllet, en skotsk inspireret kraftfuld ale, bærer en kompleks smag med noter af malt, karamel og en afbalanceret sødme, som komplimenteres af whiskyens varme og røgfulde karakter. Skolder Edition 2 er fadlagret 12 måneder på Highland Park fade og tilsat Highland Park Dragon Legend single malt whisky, som tilfører øllet en behagelig, krydret og røgfyldt eftersmag.”

Konklusion:

Vi har her fat i en ganske glimrende øl. Nuvel, den koster også 100,- kroner. Jeg var heldig at finde den på tilbud til 60,- kroner, og til den pris er det bare at købe den. Når man ser på øllen alene, så er denne Edition 2 bedre end sin forgænger Skolder Viking Voyage. I den første udgave var der sendt en miniatureflaske Highland Park 12 Year Old med, som komplementerede øllen godt. Ser man samlet på den gamle udgave, med både øl og whisky som tiltænkt, så var det til gengæld en bedre helhedsoplevelse. De løftede hinanden op i ganske højt niveau, der samlet set er bedre end denne. Konklusionen på denne anmeldelse af Skolder Edition 2 Dragon of The North er, at den som øl er bedre end den oprindelige, men som samlet pakke vinder den gamle.