Solera flaske – med røg fra Skotland

Solera flaske – den skotske uendelighedsflaske med røg

Jeg vil forsøge at lave en solera flaske med røget single malt whisky fra Skotland. Den går også under navnet infinity bottle eller uendelighdesflaske om man vil.

Solera-metoden er kendt indenfor blandt andet portvin, men er i særdeleshed udbredt når der produceres rom. Man kan se helt op til 5 eller 6 lag af fad i det traditionelle solera system, som er formet som en pyramide. Traditionelt set er den øverste række den yngste. Efterhånden som der aftappes fra den nederste fad, og englene får sin del, så opfyldes tønderne med tilsvarende mængde fra den ovenliggende tønde. Det betyder at der altid er en lille procentdel af gamle årgange i tønderne – og dermed også i flaskerne.

Solera flaske - Røg

Solera flaske – Røg

Blandt andet Glenfiddich Distillery har overført dette koncept til whisky, hvor de har frigivet en 15 års solera flaske. Planen er at jeg vil overføre tanken bag solera systemet til mine whiskyer, og lave en uendelighedsflaske. Formålet er at jeg altid har en lille procentdel af de flasker jeg har været igennem i min whiskysamling. Projektet er selvfølgelig sjovt, men der er en sidegevinst. God whisky har det nemlig med at forbedre dårlig whisky – samme princip som man ser i blended whisky – og derfor bør dette blive et godt resultat. Det vil tiden vise. Da røget whisky har det med at smage kraftigt igennem har jeg valgt også at lave en solera flaske uden røg. I denne solera flaske med røg, er der medium til kraftigt røgede single malt whiskyer.

Når jeg tømmer en flaske whisky, så deler jeg de sidste dramme mellem uendelighedsflasken og forfatteren til whiskyblog.dk – to til fem cl. til hver. På listen nedenfor står de nyeste tilføjelser til flasken øverst.

Uendelighedflasken med røg er opstartet den 01-06-2018

Solera flaske med røg indeholder: