Springbank 10 Year Old – kompleksitet fra Campbeltown

Springbank 10 Year Old – en klassisk Campbeltown single malt

Springbank 10 Year Old er en skotsk whisky på 46% Vol. Springbank Distillery er beliggende på Kintyre halvøen i Campbeltown, og denne 10 års udgave betragtes således som en Campbeltown single malt whisky. Springbank Distillery er ejet J & A Mitchell, der også ejer Glengyle Distillery, ligeledes beliggende Campeltown. Whiskyen er lagret 10 år på både ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Det er værd at bemærke, at whiskyen ikke er kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #42

Anmeldelse af Springbank 10 Year Old

Næse:

Man mødes først af en let og delikat røg første gang man dufter til denne whisky. Det er ikke en dominerende røg, som man eksempelvis kender det fra Islay single malt whisky. Denne røg giver mere en blød fornemmelse i næsen. Der også en god maltsødme at spore i duften. Endvidere fornemmer man noter af tørret frugt som dadler og rosiner. Der er også tydelige noter af vanilje, der sammen med sødmen, leder tankerne hen på en blanding mellem mørk chokolade og mælkechokolade. I baggrunden fornemmes svagt tilstedeværelse af egetræ fra fadet. Man mærker ikke umiddelbart de 46% vol alkohol på duften.

Springbank 10 Year Old

Springbank 10 Year Old

Palette:

Det første indtryk, når man smager denne whisky, er styrke og intensitet, der blandt andet skyldes alkoholen. Denne whisky kan med fordel tilføres et par dråber vand, der nedtoner det umiddelbare barske indtryk, med et mere blidt og nuanceret smagsindtryk. Man kan smage tydelige nuancer af nødder og mørk chokolade. De tørre frugter er også tydelige i smagen ligesom i duften. Der er tydelig smag af vanilje og lidt stærke krydderier, og i baggrunden fornemmes lidt salt. Det kan lede tankerne hen på læder. Efter et par mundfulde kan man finde smagstoner, som minder om ananas og tropisk frugt, og faktisk også noget som minder om mint. Røgen er ikke dominerende i paletten, men lægger sig som et fint lag over hele smagsoplevelsen.

Afslutning:

Afslutningen på whiskyen har medium længde, og giver en god varm oplevelse. Her opfanges god sødme, som man kender fra honning. Der er også en smule bitterhed i baggrunden, som sagtens kan komme fra fadet. De tropiske frugter, man oplever i paletten, er også at finde i eftersmagen, og der kan endvidere opfanges smag af citrusfrugter. Slutteligt er egetræ og vanilje mere tydeligt, og munden tørrer en smule ud. Også her er der et fint strejf af røg. Oplevelsen minder lidt om pibetobak med frugtsmag.

Hvad siger producenten:

“Our 10-year-old offers whisky drinkers the perfect introduction to the Springbank range. Matured in a combination of bourbon and sherry casks, it is perfectly balanced from the first sip through to the full, rich finish.”

Konklusion:

Denne whisky er utrolig kompleks, og tilbyder en fantastisk oplevelse. Den kan i første omgang virke en smule barsk, men dette nedtones ved at tilsætte et par dråber vand. Dette lukker virkelig op for en godtepose af indtryk, og mange spændende nuancer. Jeg syntes man finder flere og flere forskellige sanse-indtryk, jo flere gange man smager denne whisky. Man kan købe en flaske for omkring 400,- kroner, og det er whiskyen helt bestemt værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Springbank 10 Year Old er, at alle med interesse for whisky, bør at smage denne dram, for den er virkelig spændende og udfordrende.

3.8/5 (5)