Stauning Rye Cask Strength, February 2019

Stauning Rye Cask Strength, February 2019 – Malted Rye Whisky

Stauning Rye Cask Strength er en rug whisky på 58,7% Vol fra det danske destilleri Stauning Whisky Distillery. Destilleriet kalder også udgivelsen for en Straight Rye Whisky. Whiskyen er destilleret i 2015 og 2016, og er hældt på flasker i februar 2019. Der frigives i alt 1873, hvoraf de 1500 sættes til salg på webshoppen. Den sælges for 795,- kr, og sendt på markedet onsdag den 20. marts 2019 kl. 20.00. Jeg kommer ind med kønummer 526, og man må købe 3 flasker pr. ordre, så jeg regnede med at der nok skulle være et par stykker til mig også. Jeg kommer igennem køen klokken 20.25 og får købt 3 flasker. Der plejer altid at blive hurtigt udsolgt, men der er stadig flasker at få senere på aftenen. Whiskyen er lagret på nye amerikanske virgin oak fad, og er ikke kølefiltreret. Den indeholder 70% maltet rug og 30% maltet byg. Flasken kommer uden aldersangivelse, men har altså ligget 3-4 år til lagring.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #319

Anmeldelse af Stauning Rye Cask Strength, February 2019

Næse:

Man dufter først karamel, når næsen kommer hen til glasset. Hurtigt kommer en lidt mørkere og krydret duft frem. Der duftes kanel og mørk brændt sukker eller sirup. Kombinationen af mørk sødme og krydderier leder tankerne i retning af småkager fra juletiden. Efter lidt tid i glasset kommer en aroma af vanilje lidt frem, og der fornemmes svagt lidt egetræ i baggrunden. De 58,7% vol. alkohol giver en smule kølende fornemmelse i næsen, men virker ikke sprittet. Med lidt vand forstærkes alkoholen sjovt nok i duften.

Stauning Rye Cask Strength, February 2019

Stauning Rye Cask Strength, February 2019

Palette:

Alkoholen er langt mere intens i smagen, og vand kan med fordel tilsættes, så toppen lige tages af denne danske whisky aftappet ved fuld fadstyrke. Stærke krydderier som kanel og peber er først tydelige i smagen. Efterhånden gives plads til lidt sødere smagsnuancer. Der kommer fint karamel og vanilje frem. Der er eb tydelig tilstedeværelse af egetræ i hele paletten. Efter et par nip til drammen mærkes en smule lakrids i baggrunden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne rug whisky. Egetræ fylder meget i smagsbilledet og giver en lidt tør følelse i mundhulen. Der mærkes stadig lidt prikken fra kanel og peber på tungen, der dog hurtigt aftager. Smagen af lakrids dukker op med jævne mellemrum. Indtrykkene aftager, og man sidder tilbage med en fornemmelse, som når man har drukket kold the, som har trukket lidt for lang tid. Man efterlades med en bitter fornemmelse i munden, og varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“Stauning Rye er en en sand klassiker i vores produktsortiment. Det er en Straight Rye Whisky da den ikke indeholder kunstig farve eller kunstig smag og er 3-4 år gammel. Som altid med gulvmaltet rug og byg og destilleret på små kobber potstills. Opvarmet via åben ild.”

Konklusion:

Denne danske whisky er som sådan ganske fin. Rugen giver en fornuftig kompleksitet i en relativ ung whisky. Oplevelsen løftes fint af den høje alkoholprocent den er aftappet ved. Når det er sagt, så syntes jeg ikke at de sidste 7,6% vol alkohol, i forhold til Stauning Young Rye October 2017, berettiger en pris, der er 300,- kroner højere. Ret beset var jeg faktisk også mere imponeret over dan gamle udgivelse. Nuvel, jeg er også 300-400 whiskyer længere henne i min whisky-rejse, og der skal mere til at imponere mig. Tilmed kommer den nu i en 70 cl. flaske, hvilket kun gør det endnu mere fordelagtigt. Konklusionen på denne anmeldelse af Stauning Rye Cask Strength February 2019 er, at whiskyen er fin, men den svagere lillebror er et bedre, og mere prisrigtigt valg.

3/5 (1)