Stauning Young Rye, October 2017 – en dansk rug whisky

Stauning Young Rye, October 2017 – en dansk straight rye whisky

Stauning Young Rye er en dansk rug whisky på 51,1% Vol. Denne whisky er fra Stauning Whisky Distillery, der er delvis ejet af Diageo. Whiskyen er destilleret i 2013 og flasket i oktober 2017 – i alt 2614 flasker. Den blev sat til salg for 495,- kr, og sendt på markedet den 10. november 2017 klokken 12.00 – og den blev udsolgt på 5 minutter. Jeg købte tre flasker. Whiskyen er lagret på nye egetræsfad (virgin oak) og quarter casks. Den er ikke kølefiltreret og er uden aldersangivelse. Den har dog, med lidt hurtig hovedregning, ligget 3-4 år til lagring.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #11

Anmeldelse af Stauning Young Rye, October 2017

Næse:

Det første næsen opfanger er en god mørk duft. Det minder lidt om en blanding af mørkt rugbrød og mørk chokolade i skøn forening. Man aner også lidt mørk karamel med vaniljeduft og egetræ. Bag det umiddelbart mørke førstehåndsindtryk gemmer sig dog lidt lettere noter af græs og mark. Sammen med alkoholduften giver den, den ellers tunge Stauning Young Rye, et frisk løft.

Stauning Young Rye, October 2017

Stauning Young Rye, October 2017

Palette:

Førstehåndsindtrykket, når man smager whiskyen, adskiller sig fra det man havde forventet fra udtrykket i næsen. Den virker faktisk utroligt frisk i smagen. Man smager frisk frugt og græs nuancer. Ved anden tår fremtræder de mørke toner fra næsen tydeligere. Man smager nu egetræ, vanilje og en mørk honningsødme. Der er prikken på tungen fra lidt stærke krydderier som kanel og peber, samt et spark fra de 51,1% Vol.

Afslutning:

Der er en god og lang afslutning på whiskyen. Her er det også de mørke smagstoner man opfanger. Igen fornemmes kanel og peber som observeret tidligere. Efter lidt tid får man en fornemmelse af lakrids i munden. Slutteligt fremkommer en chokolade lignende smag, og så tørrer munden lidt ud til sidst. Sammen med lakridssmagen giver det en følelse, som når man har spist lakridsrod.

Hvad siger producenten:

“It’s warm, friendly and fresh at the same time, spicy, bold, full-bodied and seems considerably older than the age suggests. One clearly senses the Rye and recognize the scent of freshly baked Rye bread.”

Konklusion:

Denne unge rug whisky – straight rye whisky – hvis man skal være lidt international, er et utroligt spændende bekendtskab. De mørke og lyse duft- og smagsoplevelser kommer i skøn forening. Stauning Young Rye har krop og fylde som en dram med god alder, men den er samtidig frisk og spændstig, som man oplever ved unge whiskyer. Det giver en kompleks whisky, der udfordrer sanserne. Prisen på 495,- kr for 50 cl. er måske lige i overkanten, i forhold til det man ellers kan få, indenfor den prisramme. At de sælges for endnu højere pris efter udgivelsen forekommer mig lidt mystisk. Det er selvfølgelig et udtryk for udbud og efterspørgsel, men også grundet en del “hype” omkring Stauning Whisky Distillery. Konklusionen på denne anmeldelse af Stauning Young Rye, October 2017 er, at det er en utrolig spændende whisky, som man bør prøve, i hvert fald til en pris under 500,- kr.

4.36/5 (11)