Talisker 15 Year Old – 2019 Special Releases

Talisker 15 Year Old – Rare by Nature (reklame)

Talisker 15 Year Old er en skotsk whisky på 57.3% Vol. Flasken er del af Diageo’s serie “Rare by Nature“, som er 2019 udgaven af deres “Special Releases Collection”. Whiskyen kommer fra Talisker Distillery, som er beliggende på øen Isle of Skye. Whiskyen har modnet i 15 år på ny-forkullede ex-hogshead fad af amerikansk egetræ. Råspritten er fremstillet på destilleriet i 2002. Som de andre flasker i serien, er denne også aftappet ved fuld fadstyrke. Der er sat 42.222 flasker til salg. Jeg har fået denne sample sponsoret til anmeldelse her på bloggen.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #123

Anmeldelse af Talisker 15 Year Old

Næse:

Først mærkes en let røg i næsen. Det er ikke den medicinske røg, som man kender det fra Islay single malt whisky, men mere en tør og aske-agtig røg. Der er først en smule bid i næsen fra de 57.3% vol alkohol, men whiskyen virker ikke decideret sprittet i aromaen. Lidt vand kan med fordel tilsættes, hvilket lukker op for andre aromaer. Der mærkes herefter tydelige noter af friske, søde og modne frugter. Der er en snert af moden citrusfrugt i baggrunden. Kombinationen får det nærmest til at virke som tropiske frugter. Langsomt træder duften af egetræ og vanilje frem fra baggrunden, og bliver efterhånden tydeligere og tydeligere.

Talisker 15 Year Old 2019 Special Releases - Sample

Talisker 15 Year Old 2019 Special Releases – Sample

Palette:

Modne og søde frugter er det første som rammer smagsløgene. Dette følges op at den tydelige røg, som også var at finde i næsen. Hurtigt overtages smagsindtrykket af stærke krydderier, som peber og lidt chili-bid som Talisker whisky er kendt for. Vælger man ikke at nedvande, så er alkoholen markant kraftigere i paletten, end den var i næsen. Smagsudtrykkene kommer tydeligere frem med et par dråber vand. Efter et par nip til drammen, bliver smagen af karamel og vanilje tydeligere og tydeligere. Ligeledes fremkommer en fornemmelse af krydderurter i munden.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på drammen. Afslutningen er i begyndelsen præget af smagen fra modne appelsiner og tropisk frugt. Denne smag ændrer langsomt men sikkert karakter, til at være mere som krydderurter, som også var tilfældet i paletten. Det er de “mørke” krydderurter som rosmarin og basilikum som dominerer. Der ligger i fint lag at let røg, karamel og vanilje i munden. Peber og chili prikker fint på tungen imens. Efter lang tid mærkes en smule bitter note på tungen, og man efterlades med en varmende fornemmelse i munden.

Hvad siger producenten:

Rugged & smoky, made by the sea, the first ever release of Talisker as a 15 year old, matured only in freshly charred American oak hogshead”

Konklusion:

Her har vi virkelig fat i en god whisky. Jeg er glad for røget whisky, og særligt glad for Talisker, så mine forventninger var høje til denne dram. Mine forventninger blev i den grad indfriet. Der er god kompleksitet, og destilleriets typiske røg og chili bliver man ikke snydt for. Jeg finder det særligt interessant, at de modne appelsiner, og noget som minder om tropiske frugter, er så fremtrædende i udtrykket. Jeg fik denne sample sponsoreret, hvilket jeg naturligvis er glad for. Når det er sagt, så kan en flaske købes for omkring 1000,- kroner, og det er den helt bestemt værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Talisker 15 Year Old er, at kan man lide Talisker, så bør man klart investere i denne flaske “Rare by Nature”.

4.4/5 (5)