Trolden Nimbus – Cask No 5

Trolden Nimbus – The Kolding Single Malt Whisky

Trolden Nimbus Cask No 5 er en dansk whisky på 46% Vol. Trolden Bryghus, eller som i dette tilfælde Trolden Distillery, er et dansk destilleri og bryghus beliggende i Kolding i Sydøstjylland. Destilleriet går vel nærmest under betegnelsen mikro-destilleri. Denne whisky er deres 5. aftapning. Den blev frigivet den 12. november kl. 9.00 Jeg havde inden skrevet til destilleriet, og bedt dem lægge en flaske til side, så jeg kunne tage den med hjem, den dag jeg skulle fylde mit private whiskyfad med råsprit. Da flasken blev fundet frem, fik jeg flaske #80. Prisen ligger på 595,- kroner. Whiskyen har lagret på ex-bourbon og ex-sherry fade af forskellig størrelse. Whiskyen er uden aldersangivelse og er endvidere ikke kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #100

Anmeldelse af Trolden Nimbus Cask No 5

Næse:

Man opfanger først tydeligt alkoholen fra de 46% vol. Dette aftager dog hurtigt, og erstattes af en tydelig sødme, som man kender fra mørke sukkertyper. Noter af tørret mørk frugt som rosiner og abrikoser træder også tydeligt frem. Efter lidt tid i glasset kommer de lidt svagere aromaer mere til sin ret, og man opfanger vanilje og noget som minder lidt om gammelt læder. Hvis man tilsætter lidt vand, neddæmpes alkoholen tidligere, og de andre aromaer fremstår fra begyndelsen mere tydeligt.

Trolden Nimbus Cask No 5

Trolden Nimbus Cask No 5

Palette:

Alkoholen er også tydelig i smagen, og kan med fordel nedtones med lidt vand. Selv med lidt vand tilsat er der stadig god kraft i smagen. Når flasken har været åbnet i nogle måneder, er dette kraftige “punch” aftaget, og man behøvet ikke tilsætte ret meget vand, hvis overhovedet noget i det hele taget. Man smager igen de mørke frugter, som også var at finde i duften. Sødmen fra aromaen er ikke helt så markant i paletten. Der imod smager man nu mere noter af læder og vanilje. Efter et par mundfulde smager man lidt nødder i baggrunden, og en snert af lakridsrod, anis og cacao kommer også frem.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på drammen. Når man drikker den uden vand, giver den en god og varm fornemmelse i munden. Når man tilsætter en smule vand, er dette indtryk ikke så dominerende, men det efterlader mere plads til smag. Igen er det de mørke smagsnuancer som dominerer. Modsat i paletten, er det nu nødder, cacao og lakrids som dominerer. Slutteligt fornemmer man egetræ, vanilje og læder, inden munden tørrer en smule ud, og disse indtryk varer ved længe efter sidste mundfuld.

Hvad siger producenten:

We use Danish barley malt to ensure an authentic nordic taste unlike no other. Quaint, hand-beaten copper stills, patience and dedicated craftmanship is the secret behind our exclusive single malt. Slow maturation in small, hand-picked casks lends The Kolding Single Malt its unique, full-bodied taste.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Heldigvis! Da jeg har smidt mine sparepenge i et privat whiskyfad fra Trolden Distillery, uden nogensinde at have smagt whisky herfra, så var det ikke uden spænding at denne flaske blev åbnet. Heldigvis lever den op til forhåbningerne, og jeg er nu kun mere spændt på at min egen whisky bliver færdig. Der er en fin kompleksitet i både aroma, smag og afslutning. Der er fint kraft i alkoholen, der dog aftager efter nogle måneder åbnet, som gør oplevelsen lidt mildere og blødere. Det gør ikke oplevelsen dårligere på nogen måde. Flasken blev erhvervet for 595,- kroner, og det er den bestemt værd, på trods af at den ingen aldersangivelse har. Sammenligner man med andet dansk whisky, så er dette en værdig konkurrent. Konklusionen på denne anmeldelse af Trolden Nimbus Cask No 5 er, at det er en ganske god whisky, og forventningerne til mit eget whiskyfad, er nu endnu højere end før.

4.33/5 (3)