Whiskykort over Danmark – find destilleriet på landkortet

Whiskykort over Danmark

På whiskykort over Danmark ses den geografiske placering af de danske whisky destillerier. Efterhånden som jeg får flasker fra de forskellige destillerier i min samling, tilføjes et link på nedenstående kort over Danmark.

Kortet er til fri afbenyttelse og kan ses på Google Maps her.

Omkring de danske whiskydestillerier

Tendensen for danskproduceret whisky er for nuværende opadgående. Det betyder også at der løbende åbnes nye destillerier. De fleste producenter af dansk whisky kan betragtes som “small batch” eller “craft destillerier”. Det betyder at de har en lille og begrænset produktion af whisky. Måske udgør det endda kun en mindre del, af de produkter der ellers laves på stedet. Listen over danske destillerier, der også producerer whisky, findes længere nede på denne side.

Navigering på whiskykort over Danmark

Der anmeldes løbende flasker fra forskellige destillerier på denne blog. Når en whisky er anmeldt fra et destilleri, så tilføjes et link på nedenstående liste over Danmarks destillerier, der også producerer whisky. Linket er ligeledes at finde på markøren for destilleriet på landkortet ovenfor. Dette link peger på en underside, med en kort beskrivelse af destilleriet. For destillerier, hvor der ikke er anmeldt noget whisky endnu, er der i sagens natur heller ikke nogen beskrivelse.

Nedenfor ses en guide til at manøvrere rundt på kortet over de danske destillerier, der producerer whisky.

Whiskykort over Danmark

Danmarks destillerier:

Danmarks destillerier laver ikke kun whisky

Som bekendt er det en langsommelig proces at producere single malt whisky. Lovmæssigt kræves det at råspritten ligger mindst tre år på egetræsfad før det kan kaldes whisky, og to år på egetræsfad for at det kan kaldes bourbon. Dette gælder naturligvis også for de danske destillerier. Det betyder naturligvis at der går nogle år, inden investeringen begynder at give noget afkast. Det er meget få at de danske destillerier, som er åbnet kun for at producere whisky. Mange af destillerierne, producerer derfor også hurtigere omsættelige varer. Der er nogle som producerer gin, vodka og snaps. Andre igen laver vin og likør for at få nogle penge ind. Der er også eksempler på at whisky er blevet indkøbt fra andre destillerier, og udgivet i eget navn, indtil man er selvforsynende med egen whisky. Enkelte brænderier laver kun råspritten til andre, uden selv at hælde det på fad ,og sende det på markedet. Endeligt er der også nogle som er startet som ølbryggeri, og har tilføjet spiritus til produktporteføljen, som en naturlig udvikling af varesortimentet og firmaets udvikling.

Udvikling af whiskykort over Danmark og liste over destillerier i Danmark

En del af udfordringen ved at lave dette kort over danske whiskydestillerier, er at det kan være svært at finde whisky fra danske destillerier. Mange flasker frigives kun i stærkt begrænset oplag, og de er ligeledes ofte meget dyre at få fat i. Det sætter sine begrænsninger for at smage nogle af dråberne. Endvidere er nogle af de danske destillerier lige begyndt at producere whisky. Det betyder selvfølgelig at man ikke har mulighed for at smage på varen endnu, da der går nogle år inden de er klar til salg. Jagten på whisky fra disse destillerier, er en af fornøjelserne ved at vedligeholde både whiskykort og liste over destillerier i Danmark. Derfor er denne side under konstant udvikling, Det indsatte whiskykort over Danmark, samt ovenstående liste over destillerier i Danmark, skulle derfor gerne give en interaktiv tur på Danmarks destillerier og dansk whisky.