Opskrift på whiskysauce – til den middelmådige whisky

Opskrift på whiskysauce

Whiskysauce, eller whiskysovs, som det hedder i Nordjylland, blev en mangelvare da Jensens Bøfhus startede sagen mod Jensen Fiskerestaurant. Sagen kostede mig nemlig muligheden for at købe Jensens whiskysauce. Der var mange folk, der valgte at boykotte kæden og deres produkter. Det var også gældende for mig. Ikke fordi jeg kom på deres restauranter, for dem kunne jeg ikke lide i forvejen, men jeg var utroilg glad for deres sauce. Derfor var der pludselig behov for at jeg kunne lave min egen, og det er nu lykkedes. Jeg mener faktisk den er en del bedre end det jeg tidligere rendte og købte!

Whiskysauce

Whiskysauce

 

Ingredienser

  • Brun farin
  • Heinz ketchup
  • Tørret rosmarin
  • Røget paprika
  • Chili-flager
  • Fløde
  • Whisky – se egnede typer nederst på siden

Tilberedning

Det er vigtigt at bruge sine smagsløg i fremstillingen af denne whiskysauce, og det er derfor svært at sætte præcise mål på, hvor meget der skal i af hver ingrediens. Man skal prøve sig lidt frem, til man rammer den sammensætning, der passer til en selv. Følgende er en “basis-udgave”, hvor man selv kan skrue op og ned for hver ingrediens, så man rammer præcis den whiskysauce man kan lide.

Først opvarmes 300 gram brun farin og 4 dl Heinz ketchup i en gryde under omrøring. Når substansen koger tilsættes 1 tsk chili-flager, 2 tsk røget paprika samt en god slat tørret rosmarin. Straks efter tilsættes 1/2 liter fløde. Saucen bringes til kogning under omrøring. Nu skal saucen smages til. Man skal være lidt forsigtig med mængden af chili-flager og røget paprika, men man kommer ofte for lidt tørret rosmarin i. Hvis saucen mangler noget at de tre tørre krydderier justeres smagen nu med disse. Slutteligt tilsættes den whisky man ønsker at benytte. Der tilsættes omkring 1/2 dl afhængig af whisky og den smag man ønsker. Lad saucen små-koge under omrøring til spritten er ude af whiskyen.

Whisky velegnet til whiskysauce

Jeg anbefaler, at man bruger whisky, som man ellers ikke vil få brugt. Ofte vil det være såkaldte slave-whisky, hvor vi er i den pris-billige afdeling. Jeg anbefaler blandt andet:

Dunstone

White Saddle