Stauning Whisky rundvisning 2020 – Besøg på destilleriet

Stauning Whisky rundvisning 2020 – Efter et brugt whiskyfad

Et køb af et brugt whiskyfad, endte med en rundvisning på Danmarks største og meste kendte destilleri, nemlig Stauning Whisky Distillery. Jeg har et stykke tid været på udkig efter et brugt whiskyfad til at stille i forbindelse med reolerne, hvor jeg har min whiskysamling stående. Jeg har ledt rundt omkring på internettet efter et passende fad, og har da også fundet et par mulige kandidater. Den 17. august satte Stauning Whisky 20 brugte First Fill American White Oak, der tidligere har indeholdt deres rye whisky, til salg på Facebook. Prisen er 1500,- plus moms. De ser fine ud, og jeg tager kontakt til destilleriet, for at købe et fad. Jeg spørger samtidig, om prisen er inklusiv fragt til Nordjylland. Det er det naturligvis ikke, men det kan fragtes for 500,- kroner, eller hentes på destilleriet. Vi aftaler, at jeg kan hente det i forbindelse med en rundvisning.

Mit første møde med destilleriet i forbindelse med Stauning Whisky Festival 2018 var ikke alt for positivt, så jeg vil faktisk gerne opleve stedet i stille og rolig atmosfære. Jeg får lokket min kone med til en endnu en heldags whiskytur. Der bliver booket plads til rundvisning inklusiv smagning den 5/9-2020 fra 13.00 til 15.00 via deres web-shop.

Stauning Whisky rundvisning 2020

Ankomst til Stauning Whisky Distillery

Vi ankommer til destilleriet ca 10 minutter inden arrangementet starter klokken 15.00. Vi bliver modtaget i indgangspartiet af Pernille Storyteller, som der stod på skiltet på hendes trøje. Det viser sig også at være vores guide på turen. Jeg er naturligvis nysgerrig på min fad, og spørger ind til sagen. Hun har ikke umiddelbart hørt noget om det, men lover at finde ud af det. Der går da heller ikke lang tid inden hun fortæller, at der er sat hele to fad frem til os. Så skal vi blot vælge det vi helst vil have. Vi havde godt set dem inden vi gik ind, men regnede ikke med det var vores, når du nu stod mere end et fad. Vi går hurtigt ud og ser på dem igen. Vi bliver herefter vist hen til nogle langborde sammen med de resterende 35-40 besøgende.

 

Stauning Whisky Rundvisning

Vi starter op med at få en whisky inden rundvisningen på destilleriet. Der gives 1 cl. af hver af de tre whiskyer der er med i pakken. Da min kone ikke drikker har vi taget sample glas med til hende, så jeg kan få dem når vi er kommet hjem. Vi starter op med at smage Stauning Rye på 50% Vol. Der følger gode historier med fra værtinden.

Herefter begiver vi os ud af de gamle produktionslokaler, der huser butikken og smage-området, og over i de nye lokaler, der blev indviet i 2018. Vi kommer forbi både maltning, tørring, mæskning, gæring og destillering, inden vi endelig lander ved de to spirit-safes, hvor den fine rå-sprit kommer ud. Vi får lov at smage på Rye rå-spritten på 69,6% Vol. Vi får en smule med i en plast-pipette, da vi ikke har fået et sample-glas med, på min kones billet. Herefter går vi over i lagerbygningen, hvor whiskyen modner, inden det slutteligt hældes på flaske. Vi vender afslutningsvist tilbage til smage-området, hvor vi præsenteres for de to sidste whiskyer. Først kommer en Stauning KAOS på 47,1% Vol og endelig en Stauning Peat på 48,4% Vol. Der følger stadig gode historier med fra Pernille, mens der også er mulighed for spørgsmål.

Hvad fik jeg med hjem fra rundvisning på Stauning Whisky

Jeg havde aftalt med hende jeg skrev med, vedrørende det gamle whiskyfad, at jeg kunne hente det efter arrangementet. Som bekendt var der hele to fad at vælge imellem. Min kone og jeg havde gået forbi dem flere gange, og havde diskuteret frem og tilbage, hvilket fad vi skulle købe med hjem. Det pæne hvide fad, med blanke metal-bånd, eller fadet med rustne metal-bånd og mere patina. Vi besluttede os for at tage fadet med mest patina.

Vi får afregnet med Pernille, og der ryger et par “Sorte Louis” øl i kurven også. Øllen er lavet med røgmalt og tilsat rå-sprit fra Stauning. Jeg får bakket bilen til, og da vi skal læsse fadet i bagagerummet kan vi se, at fadet er påfyldt rå-sprit den 3/8-2016, som tilfældigvis er min kones fødselsdag. Det var derfor helt klart det rette fad vi fik valgt. Fadet er First Fill American White Oak Cask #563.

Konklusion på Stauning Whisky rundvisning 2020

Mit første indtryk af Stauning Whisky Distillery, fra den famøse festival i 2018, hvor de nye lokaler blev indviet, lå stadig i min erindring. Oplevelsen i dag var en ganske anden, og langt mere behagelig oplevelse. Det var stille og roligt. De to timer, der er sat af til rundvisning og smagning, er passende til både at se, lytte, spørge og smage. Pernille gjorde det godt, og gav en meget medlevende præsentation af både whisky og destilleri. Det kan godt anbefales til andre at prøve.

Dagen blev sluttet af med et smut til Århus, for at spise aftensmad hos vores søn, da han lige er flyttet hjemmefra. Tømningen af hans gamle værelse, er også den egentlige årsag til, at der pludselig er blevet plads til et gammelt whiskyfad i huset. Turen gik endeligt hjem til det nordjyske efter en lang dag, og det tunge fad blev sat på plads i sit nye hjem.