Stauning Whisky Festival 2018 – Også med musik

Stauning Whisky Festival 2018 – En kaotisk dag præget af kø

Stauning Whisky Distillery har fået en stor sum penge tilført fra Diageo, som er en af verdens førende spiritusproducenter. Disse penge har resulteret i nye lokaler, og en væsentlig udvidelse af kapaciteten på destilleriet. Den 25. august 2018 skal disse lokaler indvies. Dette gøres på Stauning Whisky Festival 2018, hvor der bydes på musik, øl, mad og selvfølgelig whisky. Billetter erhverves for 200,- kroner, hvor der medfølger smagsprøver på whisky fra destilleriet.

Stauning Whisky Festival 2018 er ikke en god oplevelse

Det er godt nok ikke en specielt imponerende begivenhed. Det som jeg vil tænke tilbage på fra denne dag er kø, kø og atter kø. Vi ankommer til pladsen 11.15, velvidende at dørene først åbner kl. 12.00. Der er allerede omkring 200 mennesker i kø foran os. Inden disse kommer igennem indgangspartiet er klokken ca. 12.30.

Herefter placerer man sig i køen ved The Embassy, for at købe specialudgivelserne, Stauning Whisky har smidt på gaden i dagens anledning. Det tager cirka halvenden time inden vi kommer igennem køen, og får lov til at smide 2750,- for et sæt af disse flasker. Dette gøres ved hjælp af MobilePay i et område uden dækning, eller på en transportabel dankort teminal, der ligeledes er uden dækning. Det lykkedes dog til sidst konen og jeg at få erhvervet Festival 2018 Peat flaske #246 og #252, samt Rye The Master Distiller flaske #243 og #248 til whiskysamlingen.

Efter dette er vi sultne og tørstige. Derfor bruger vi 20 minutter på at købe en øl. Godt nok en fantastisk øl, Vi købte Knarf’s 9,6 fra Rækker Mølle Bryghus. En øl, der har ligget 4 måneder på Stauning whiskyfad. Herefter brugte vi så 45 minutter i kø for at få en pølse. Godt nok en pølse med Stauning KAOS, og den var da også god. Men lad os bare sige at øllen da i hvert fald var drukket inden vi kom til maden.

Efterfølgende går vi mod de ny faciliteter, som vi har glædet os til se. Det er et virkelig imponerende syn som det fremgår af nedenstående billeder. Det er i disse lokaler man kan få de tre smagsprøver man har betalt 100 kroner ekstra for. Her strækker sig endnu en kø, der med tidligere erfaring på ekspeditionshastighed vil tage omkring halvanden time at komme igennem. Det er der ingen af vores hold der har mod på. Vi vælger derfor at tage hjem uden at smage disse, og lige tage de 20 minutters kø i destilleri-shoppen for at købe en Skonnert øl med hjem.

Hvad byder Stauning Whisky festival 2018 på

Smagsprøver:

Når man køber en billet med smagsprøver til festivallen, så udløser det tre forskellige smagsprøver. Man får 1 cl. af hver type, hvilket ikke er alverden, og lige i underkanten til at man rigtig kan få det fulde indtryk af duft og smag. De tre whiskyer. der er på programmet, er;

 • Stauning Malted Rye Whisky, Cask Strength, Cask 222, Destilleret 14-5-2014 og flasket 20-08-2018
 • Stauning Traditional Sigle Malt Whisky, 50,7% Vol, Cask 798, Rum cask finish, Destilleret 12-09-2013 og flasket 29-06-2018.
 • Stauning Peat Single Malt, 50,7% Vol, Cask 830, Port Cask finish, Destilleret 04-12-2014 og flasket 29-06-2018.

Musik:

Nu er det jo en festival, og festivaller plejer at indeholde musik. Denne festival er ingen undtagelse. Destilleriet stiller op med fem bands, der nok må siges, at falde en del udenfor den kategori som jeg normalt hører. Dagen er præget af pop og jazz fordelt på en scene og et telt. Underholdningen leveres af;

 • Ligefrem lykkelig
 • Kresten Osgood Trio
 • Under Bøgen
 • Flying Jazzmen
 • Pernille Rosendahl

Specialudgivelser:

Det der virkelig trak mig til festivallen var muligheden for at købe to specialudgivelser, som kun kan købes på dagen. Pladsen åbner klokken 12.00, og de to flasker sælges fra klokken 13.00 i The Embassy inde på pladsen. Det er nærmest kaotisk at komme til, og køen virker endeløs. De to specialudgivelser er;

 • Special Edition – The Master Distiller, Flasken er en hyldest af destilleriets første master distiller Mogens Vesterby, som også har signeret alle flasker. Whiskyen blev hældt på fad på hans 60 års fødselsdag den 22. marts 2011. Der er tale om en Single Cask Rye whisky på 51% Vol. fra fad nummer 33. Den er flasket i august 2018, og der sælges kun 420 styk.
 • Special Edition – Festival 2018 Peat. Denne whisky markerer indvielsen af det nye destilleri, og er en del at den nye Single Cask serie. Der er tale om en SIngle Cask Peat whisky fra fad nummer 64. Whiskyen er hældt på fad i 2012 og flasket august 2018 med en styrke på 59,9% Vol. Der sælges kun 360 flasker.

Man kan købe en flaske af hver slags for hver gyldig voksenbillet man har. Både min kone og jeg er heldige at få fat i en af hver slags.

Konklusion på Stauning Whisky Festival 2018

Hvis, og det er et stort hvis, vi vælger at tage afsted igen, så kræver det et noget mere professionelt arrangement. Jeg tilbragte omkring 4 timer på festivallen. Heraf er de 3,5 time brugt på kø. Det er lige i overkanten efter min mening. Så det kræver nogen ændringer, hvis jeg skal deltage igen. Jeg har et par forslag;

 • 1 flaske festival-whisky pr. billet og resten ryger på webshoppen. Så undgår vi kø ved The Embassy.
 • Hvis det er special edition udgivelser, med færre flasker end billetter, så giv et armbånd ved indgangen, der kan indløses til whisky i løbet af dagen. Så undgår vi igen kø ved The Embassy.
 • Udskænkning af smagsprøverne flere steder på pladsen.
 • Flere madboder eller medhjælpere i boderne.

Konklusionen på Stauning Whisky Festival 2018 er, at der virkelig skal strammes op, hvis vi skal komme igen i 2019!