Aftapning – Privat whiskyfad

Aftapning – Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso

Efter tre års ventetid er dagen endelig kommet, til aftapning af mit private whiskyfad med “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso”. Jeg har set frem til denne dag, siden jeg den 01/08-2018 bestilte mit eget private 8 liters whiskyfad hos Trolden Destilleri & Bryghus i Kolding.

Inden aftapningen

Midt i november måned tager jeg kontakt til Trolden Destilleri & Bryghus, da mit fad efterhånden så småt nærmer sig en alder på tre år, og dermed også lovmæssigt er blevet til whisky. Jeg vil aftale en tid til aftapning af whiskyen, så jeg kan få flaskerne hjem. Min plan er at aftappe den 10. december på min søns fødselsdag, hvilket er 5 dage efter spritten må kaldes whisky. Dette fraråder Trolden dog at gøre, da de ved at dette kan give meget bundfald. Whiskyen skal hældes over på tanke, hvor den skal have lov at bundfælde i minimum en uge, inden det slutteligt hældes på flasker. Vi aftaler derfor, at min søn og jeg kommer ned til destilleriet den 17. december klokken 11.00, så mine flasker kan komme med hjem til Nordjylland.

Aftapning af privat whiskyfad

Den 14. december kontakter Trolden mig, for at informere mig, at jeg desværre ikke kan deltage i selve aftapningen. De har medarbejdere hjemsendt grundet Covid-19 situationen, og kan derfor ikke tilbyde at jeg deltager i processen. Jeg bliver tilbudt at få materialerne med hjem, så jeg selv kan hælde whiskyen på flasker og påføre etiketter. Alternativt klarer de det for mig, og jeg kan blot afhente mine flasker. Vi bliver enige om, at de ordner både aftapning og etiketter. Samtidig aftales det, at jeg køber det gamle aflagte fad for 450,- kroner. Min søn og jeg møder ind til smagsprøver og en god snak med destilleriet. Min søn har ikke tidligere fået en rundvisning, så det bliver der også tid til, inden vores tur går videre.

 

Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso

Fakta

Fakta omkring mit whiskyfad, og slutteligt min whisky, er;

Bestilling: Den 01-08-2018 bestilles et 8 liters virgin oak fad.

Oloroso sherry: Den 23-08-2018 påfyldes Oloroso sherry

New-make: Den 04-12-2018 påfyldes 8 liter new-make på 63% Vol

Fadsmagning: Den 20-07-2020 prøvesmages den kommende whisky

Bundfældning: Den 06-12-2021 er whiskyen, med en alder på 3 år, hældt på tank for at bundfælde inden flaskningen. Denne dato betragtes som aftapningsdatoen, da whiskyen ikke længere påvirkes af fadet.

Aftapning: Den 14-12-2021 aftappes 5,75 liter “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso” ved fuld fadstyrke på 64% Vol. i 50 cl flasker. Der bliver 11 fyldte flasker og en flaske med cask-end.

Prisen

  • Fad, inklusiv påfyldning af oloroso sherry, råsprit og “lager-leje” 3195,- kroner
  • Afgifter og aftapning af 5,75 liter whisky 840,- kroner
  • Tomt 8 liers fad 450,- kroner

Den samlede pris for 5,75 liter bliver hermed 4035,- kroner, hvilket er en literpris på 702,- kroner. Trækker man den lidt tvivlsomme cask-end flaske fra, så svarer det til 367,- kroner for en 50 cl flaske drikkeklar cask strength whisky. Det tomme fad koster 450,- kroner, og hvis dette indregnes i prisen, svarer det til en stykpris på 408,- kroner, for en 50 cl flaske drikkeklar cask strength whisky.

Trolden Destilleri & Bryghus har gjort det godt

Jeg kontaktede første gang destilleriet i juli måned 2018 ned nogle indledende spørgsmål. Dette endte som bekendt ud i en bestilling af dette fad den 1. august 2018. Det har været et sjovt projekt fra start til slut, og det har været meget spændende at følge med i. På denne del af min whisky rejse har Trolden Destilleri og Bryghus haft stor betydning. De har velvilligt og hurtigt svaret på spørgsmål, og har stået til rådighed, når der skulle vises rundt, påfyldes, smages og aftappes.

I løbet af de 3 år, min whisky har modnet, har “Trolden Bryghus” udviklet sig til at være “Trolden Destilleri & Bryghus. De har bygget nye store lokaler og lagerhal. Spiritussen fremstilles stadig på de små 350 liters håndbankede pot-stills, så kvaliteten bevares i det endelige produkt. For mig har dette også haft en stor betydning, og jeg er glad for, at jeg har haft muligheden for, at følge udviklingen hos Trolden. Min whisky og destilleriet er begge vokset og modnet i de år jeg har fulgt dem, og “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso” er med garanti ikke den sidste aftapning, jeg smager fra dem.