New-make til whisky – påfyldning af råsprit på whiskyfad

Påfyldning af new-make – 8 liters privat whiskyfad påfyldes råsprit

Det er nu tid til at lave new-make til whisky i mit private 8 liters whiskyfad. Jeg har tidligere bestilt et privat whiskyfad, som blev fyldt op med Oloroso sherry den 23/8-2018. Det betyder, at fadet nu er “primet” med den fine sherry, hvilket forhåbentligt betyder at de fine smagsnuancer overføres til min kommende whisky. Oloroso er kendt for at bidrage med fyldige smagsoplevelser af tørret frugt, varme krydderier og sødme. Efter en vellykket tur til København, for at se Slayer, Lamb of God, Anthrax og Obituary i Royal Arena, var der lige tid til et smut forbi Trolden Bryghus i Kolding på vej retur til Nordjylland. En oplevelse jeg har glædet mig til, siden den dag i august, hvor whiskyfadet blev bestilt.

Rundvisning på Trolden Bryghus

Min datter, søn og jeg ankommer til Trolden Bryghus, eller Trolden Distillery om man vil, kl. 13.00 den 4/12-2018, og bliver taget imod af en flink dame. Hun spørger om vi vil have en lille rundvisning i deres lokaler, inden det er tid til påfyldningen. Det siger vi naturligvis ikke nej til. Da vi ankommer er destillationsapparatet i gang med at producere den fineste sprit, der fint løber i en opsamlingsbeholder. Der bruges åben ild til destilleringen, og vi får forklaret at det både er alkometer, men ikke mindst deres næser, som afgør hvornår “cuttet” laves til deres produkter. Herefter bevæger vi os ind i bryggeridelen og lagerhallen. Her ser vi et par fine mæske-kar i stål. Endvidere ses deres tappeanlæg til øl, hvor der kan flaskes 10 stykker af gangen. Det betyder at meget af produktionen foregår med håndkraft. Vi ser også de 3 gærtanke som bruges til øl, samt de tre semi-åbne gær-kar som bruges til whisky. I lagerhallen ligger også deres rom- og whiskyfad samt private fad.

 

Påfyldning af privat whiskyfad

Vi bevæger os ind i et lokale som minder om en krostue, hvor der står mange små whiskyfad på den ene væg. Der er en lille bar, en del borde og stole, samt et fint udvalg af bryghusets øl og spiritus. Jeg får også lige hilst på ejeren, og vi får en lille sludder om ølbrygning, som jeg også har beskæftiget mig en del med. På det ene bord står mit fad klargjort og tømt for sherry. 103 dage efter Trolden Bryghus påfyldte Oloroso sherry på mit whiskyfad, er tiden endelig kommet til at hælde 63% Vol new-make på fadet. Der bliver straks trukket en pipette frem, og en sample af min new-make skænkes i et lille glas, så jeg både kan dufte og smage. Herefter hældes 8 liter af den fineste råsprit fra en kobber-kande over i mit whiskyfad. Jeg sætter proppen i fadet, og får selv lov til at påføre navn på.

Hvad fik jeg med hjem fra Trolden Bryghus?

Jeg fik en del med hjem fra mit besøg hos Trolden Bryghus. Først og fremmest fik jeg en utrolig god behandling, hvor de tog sig tid til at fortælle og lytte. Jeg fik også et ejerbevis til mit whiskyfad. Jeg blev meldt ind i “Cask Owners Club”, hvor der mulighed for særlige fordele når nye produkter lanceres. Naturligvis kunne jeg også dufte og smage min new-make, som allerede havde noget at byde på;

Næse:

Den er fantastisk blød i næsen på trods af 63% Vol. Der breder sig en god maltsødme, som leder tankerne hen på sirup

Palette:

Også smagen er fantastisk blød. Forventningen om at blive brændt af den høje alkoholprocent kommer til skamme. Den er virkelig indbydende. Her er det også maltsødmen som er fremtrædende.

Afslutning:

Der er en lang eftersmag på råspritten. I bilen på ved hjem havde jeg stadig maltsødmen i munden et godt stykke op igennem Jylland.

Vi købte naturligvis også lidt af deres produkt. Jeg havde i forvejen fået lagt en Trolden Nimbus Cask No 5 til side, så den kunne komme hjem til min whiskysamling. Jeg fik også købt en Trolden Thunderstout Limited Edition. Min søn fik købt en Trolden Fenris Vodka. Alt i alt var det en utrolig positiv oplevelse, og jeg glæder mig til december 2021 når min “Trolden 2018 Whiskyblog.dk Oloroso” skal flaskes. Indtil da kan jeg følge processen fra new-make til whisky når jeg besøger mit fad.