Barrica #24 – Bourbon Barrel Aged Vintage 2016

Barrica #24 – Imperial Stout lagret på ex-bourbon fad

Barrica #24 er en Imperial Stout på 10,5 % vol. fra det spanske bryggeri Edge Brewing, der er beliggende i Barcelona i Spanien. Bryggeriet laver en del projekter, hvor de fadlagrer deres øl. Bryggeriet har blandt andet brygget flere øl, der er lagret på fad fra amerikansk bourbon. Denne øl har lagret på ex-bourbon fad i 6 måneder.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #321

Anmeldelse af Barrica #24

Næse:

Når man første gang dufter til denne fadlagrede øl, så tænker man på vin. Det er en fin og let syrlig vinøs aroma man får i næsen. Efter dette første indtryk, så tager indflydelsen fra de mørke malte over. Man dufter nu kaffe, mørk chokolade og karamel. Efter lidt tid fornemmer man også en smule kokos. Slutteligt kan man opfange en smule vanilje, som godt kan komme fra de amerikanske ex-bourbon fad. Der er umiddelbart også en fin sødme i næsen. Man mærker slet ikke alkoholen fra de 10,5% vol.

Barrica #24

Barrica #24

Palette:

Man får straks en fløjlsblød fornemmelse i munden, når man tager den første tår af øllen. Herefter tager de fine noter fra den hårdt brændte malt over. Man smager toner af kaffe og mælkechokolade. Også i smagen er der en tydelig tilstedeværelse af kokos. Det hele toppes af med smagen af flødekaramel. Alkoholen bakker fint op omkring smagen og gør Barrica #24 mere kraftfuld, uden den på nogen måde er dominerende. Man kan i baggrunden ane smagen af bourbon og vanilje.

Afslutning:

Eftersmagen er også ganske fin, men den er måske lidt for kortvarig, i forhold til hvor kraftig denne øl faktisk er. Afslutningen er først præget af samme blødhed i munden, som også var til stede i smagen. Når eftersmagen er ved at klinge af, så erstattes det er en let bitterhed, der nærmest pirrer tungespidsen. Det giver samme fornemmelse som bourbon godt kan give i afslutningen. Der opfanges noter af mælkechokolade og vanilje. Alkoholen giver lidt varme, og det er faktisk første gang man lægger mærke til det relativt høje alkoholindhold.

Hvad siger producenten:

The second in a series of barrel lot releases from Edge’s Vintage Oak Series. Barrica #24 is our special Imperial Stout aged six months in bourbon barrels from the USA. Grab you favorite glass and enjoy.”

Konklusion

Dette er en god øl. Det er imponerende at man kan få en øl lavet på hårdt ristet malt, og på 10,5% vol, til at være sådan en silkeblød oplevelse. Som håndbrygger er min erfaring at lagring ofte tager toppen af de “uheldige elementer”, som kan være svære at undgå, når man brygger stouts. Ofte kan disse bryg få et lidt melet og tørt udtryk grundet de hårdt ristede malte. Det er absolut ikke tilfældet med denne øl, der er meget fløjlsblød. Prisen på omkring 60,- kroner for 33 cl. kan dog godt virke lidt voldsom, man jeg mener man bør gøre sig selv den tjeneste, at prøve denne fine øl. Konklusionen på denne anmeldelse af Barrica #24 er, at det er en god og spændende øl, der virkelig har fået noget ud af den lange lagring på fad.