Ailsa Bay 1.2 – Sweet Smoke

Ailsa Bay 1.2 – den anden udgivelse fra destilleriet (reklame)

Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke er en skotsk whisky på 48,9% Vol. Whiskyen er den anden udgivelse fra det nye Ailsa Bay Distillery, der er et af Skotlands destillerier i Lowland området. Whiskyen er en NAS whisky uden aldersangivelse. Der benyttes, hvad destilleriet kalder, Micro Maturation. Whiskyen lagres på forskellige fad typer. Noget lagres i nogle måndereder på Hudson Baby Bourbon fad på 25-100 liter. Andet lagres på traditionelle 200 liters ex-bourbon fad. Herefter hældes whiskyen på virgin oak, first fill og genbrugte amerikanske egetræs fad. Efter nogle års lagring blandes disse fadtyper, inden whiskyen hældes på flasker. Whiskyen er desuden ikke kølefiltreret og har 22 PPM fenol indhold. Denne sample fik jeg sponsoreret af standen Hans Just på whiskymessen 2019, da jeg købte en sample af destilleriets første udgivelse.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #207

Anmeldelse af Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke

Næse:

Man opfanger først en en del røg i næsen. Dette følges hurtigt op af en god sødme som fra moden frugt. Her dufter man søde, modne æbler og abrikoser. Efter lidt tid i glasset kommer der en let tilstedeværelse af egetræ og vanilje. Ligeledes fremkommer en smule syrlighed også i . Sammen med frugtsødme leder det tankerne hen på modne appelsiner. Man mærker en smule alkohol i næsen fra de 48,9% Vol.

Ailsa Bay 1.2 - Sample

Ailsa Bay 1.2 – Sample

Palette:

Der er en kraftig påvirkning fra alkoholen, og man kan med fordel nedvande whiskyen en smule. Det lukker op for smag som matcher aromaen ganske godt. Der er igen frugtsødme og syrlighed, som igen minder lidt om søde og modne appelsiner. Man mærker en del stærke krydderier som peber, kanel og muskatnød. Der ligger et fint lag af røg over hele smagsindtrykket.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Eftersmagen er præget af røg og varme fra alkoholen. Der fremkommer en let bitterhed og syrlighed, som minder mere om grønne og umodne æbler. Sødmen er presset lidt i baggrunden. Også her er der tydelige stærke krydderier, hvor særligt kanel er fremtrædende. Munden tørrer slutteligt ud, og man sidder tilbage med lidt smag af egetræ, vanilje og mælkechokolade.

Hvad siger producenten:

“Fresh wood smoke with notes of smouldering damp heather and an extinguished bonfire. Following the smoke is a wave of aoky sweetness and vanilla oak, candied orange peel.”

Konklusion:

Dette er en ganske god whisky. Der er en fornuftig kompleksitet, og der fremtræder ganske gode variationer igennem smagsoplevelsen. Man kan købe en flaske for lige over 500,- kroner. Det er den for såvidt værd. Sammenligner man den med sin forgænger Ailsa Bay, der var destilleriets første udgivelse, så er dette et væsentligt bedre køb. Denne dram er både en del bedre, men også fordi den er noget billigere. Konklusionen på denne anmeldelse af Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke er, at den er et væsentligt bedre køb end sin forgænger.

3/5 (1)