Tap Dancing Hippo – Single batch brew med whiskey

Tap Dancing Hippo – Imperial Oatmeal Whiskey Stout

Tap Dancing Hippo er en Imperial Oatmeal Stout på 8,8% vol. Øllen er brygget af det danske bryggeri Randers Bryghus, der er beliggende i Randers i Østjylland. Denne øl er tilsat irsk whiskey, men der meldes ikke ud præcis, hvilken whiskey der er brugt. Det er værd at bemærke, at øllen er single batch brew, så det er altså en limited edition i begrænset oplag. Øllen har OG (Original Gravity) på 1098, FG (Final Gravity) på 1035, IBU (bitterhed) på 45-50 og EBC (farve) på 85-90.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #28

Anmeldelse af Tap Dancing Hippo

Næse:

Man mærker straks, at det er en mørk øl man har med at gøre, i det øjeblik man dufter til den første gang. Duften er præget af mørke toner fra malten. Det leder tankerne hen på rosiner og svesker. Men kan også fornemme chokolade i næsen, næsten som var der kakao tilsat. Der er ikke meget humle at komme efter i aromaen på Tap Dancing Hippo. Med lidt god vilje kan man måske godt fange lidt irsk whiskey i en meget svag nuance, men om det er whiskey eller øllens 8,8% vol, der gør udslaget, er svært at sige.

Tap Dancing Hippo

Tap Dancing Hippo

Palette:

Også i smagen er denne øl præget af mørk malt. Man smager mørk frugt som rosiner og svesker. Dette underbygges af en fin maltsødme, der giver øllen et kraftigt udtryk, der kan virke noget voluminøs. Det hele toppes af med fine chokoladetoner. Selvom øllen er humlet til IBU 45-50, så skal man lede længe efter noget, der bare minder om humlesmag eller bitterhed fra humle. Whiskeyen er ligeledes svær at få øje på i paletten.

Afslutning:

Der er en fin lang eftersmag på denne øl. Munden dækkes nærmest med et lag af sødme, chokolade og mørke tørrede frugter, hvilket giver et blødt udtryk. Det giver øllen et kraftfuldt eftermæle, der varer ved længe. Man fornemmer også her de hårdt ristede malte. Efter et par mundfulde, og lidt tid i munden, så kan man faktisk godt ane den irske whiskey, der er tilsat øllen under lagring. Det giver en fin lidt spids fornemmelse på tungen efter en periode.

Hvad siger producenten:

“Tap Dancing Hippo er en kulsort dobbeltmæsket stout, et tungt og fyldigt bryg. Alligevel er den ekstra cremet, rund og mild, fordi 60% af mæsken er havre og hvede. For selvom man er tung, kan man sagtens danse elegant – og det gør Tap Dancing Hippo. Smagsbilledet har klare noter af den rå mængde irske kvalitetswhiskey, vi har tilsat under lagringen, og den er kun lettere humlet. Whiskeyen går også igen i aromaen sammen med de ristede malte.

Konklusion

Dette er uden tvivl en god øl. Den er kraftig og voluminøs, men stadig blød og velsmagende. Forventer man tydelig smag af irsk whiskey, så bliver man dog lidt skuffet. Den kigger dog lige lidt frem sidst i smagsoplevelsen. Randers Bryghus har opstartet et samarbejde med Raasted Bryghus, men de laver stadig hver deres serier af øl. Derfor kan man godt sammenligne Tap Dancing Hippo med Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout (anmeldelse #7), da de begge er Imperial Oatmeal Whiskey Stouts, fra “nærmest” samme bryggeri. I dysten mellem de to, så vinder denne øl klart, da den ikke har den melede eftersmag, der ofte er et problem for øl, der er brygget på hårdt ristet malt. Med en pris på lige over 50,- kroner er den virkelig pengene værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Tap Dancing Hippo er, at kan man lide tunge, voluminøse øl, så er dette et “must”.