Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout – øl med whisky

Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout – en limited edition med tilsat whisky

Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout er en øl på 9,5% Vol fra danske Raasted Bryghus. Øllen er under lagring tilsat whisky. Øllen har OG: 1096 FG: 1025 IBU: 35 og EBC: 85. Endvidere skal det bemærkes at øllen er en Limited Edition, og ikke del af det normale sortiment.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #7

Anmeldelse af Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout

Næse:

Øllen dufter af hårdt ristet malt. Det betyder at den forekommer meget mørk og fyldig i duften. Man aner også en delvis sødme i duften, der umiddelbart klæder næsen godt. Hvis man bruger tid på at dufte længe til den, så kan man være heldig at ane en lille snært whisky, men det er ikke meget.

Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout

Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout

Palette:

Da denne øl jo er en imperial stout, så giver det jo sig selv at den er mørk i smagen. Man fornemmer tydeligt smagsnuancerne fra de hårdt brændte malttyper i denne øl. Øllen har en fin sødme ved første mudfuld. Også i smagen skal man lede længe efter noget, der bare minder om whisky. Efter et par mundfulde kan man dog godt ane en smule whisky, hvis man har en god fantasi.

Afslutning:

Øllen har en fin afslutning, hvor man får en god eftersødme. Det står i god kontrast til den hårdt brændte malt, der ud over farve, også normalt giver en tør, nærmest melet, fornemmelse i munden. Det er denne Imperial Stout fra Raasted ikke så slem til at gøre, men det anes dog.

Hvad siger producenten:

“Denne fyldige Imperial Stout er brygget af 6 forskellige malttyper, hvoraf en betragtelig del udgør havre og hvede, der giver brygget en silkeblød kvalitet. Vi har tilføjet generøse mængder af whisky under lagringen, der sammen med en afstemt restsødme, gør denne øl til en letdrikkelig men stor smagsoplevelse.”

Konklusion:

Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout er en fin øl, der harmonerer godt. Den lider dog lidt under samme problem som denne øltype generelt, nemlig at den godt kan forekomme lidt melet i smagen. Det er vel nærmest, hvad man kan sammenligne med en ubehagelig tørhed. Modsat er den tørhed, man finder i stærkt humlede øl som IPA, hvor en frisk tørhed dominerer. Bryggeren har forsøgt at kompensere tørheden med en del restsødme i øllen, og det fungerer egentligt ganske fornuftigt. En måde man kan håndtere denne ubehagelige, melede tørhed fra de hårdt brændte malte, er yderligere lagring. Forlænget lagring gør ofte øllet mere rundt i smagen. Der er heller ikke meget antydning af whisky i denne øl. Jeg tror mere tilsat whisky og forlænget lagring – måske endda i whiskyfad – ville klæde den øl fortrinligt. Konklusionen på denne anmeldelse af Raasted Imperial Oatmeal Whiskey Stout er, at det alt i alt er en lækker øl.